Účasti v Riu se kvůli viru zika nejprve vzdal Tomáš Berdych a následně ho napodobila vaše původní parťačka pro čtyřhru Karolína Plíšková. Zaskočilo vás její rozhodnutí?
Nečekala jsem to a změna spoluhráčky těsně před akcí není ideální.

Chápete jejich rozhodnutí?
Jde o jejich osobní volbu, každý má své důvody. Oni jet nechtěli a víc se k tomu nechci vyjadřovat.

Už víte napevno, s kým nastoupíte na olympiádě do čtyřhry?
Zkoušíme to s Bárou Strýcovou. Spolu už jsme domluvené, teď jen zbývá, aby nám to schválila Mezinárodní tenisová federace. Podle mě to nebude problém a v Riu se snad objevíme. Bára je výborná deblistka a na spolupráci s ní se těším. Na druhou stranu nastoupím i do singlu, což je pro mě nejdůležitější.

A co smíšená čtyřhra?
To se uvidí až na místě. Nominace se rozděluje až přímo v dějišti olympiády. Bude to však dost složité, do hlavní soutěže půjde jen šestnáct párů a zájemců je hodně.

Cítíte při změnách ve složení párů v týmu napětí?
Žádný boj o místa do soutěže nepozoruji. Nominaci do Ria tvoří Český tenisový svaz, který nejprve pro čtyřhru ukázal na mě a Karolínu. Po odřeknutí Karolíny to zkoušíme nyní s Bárou. Nějakou rivalitu nepociťuji.

Lucie Šafářová· Narodila se 4. února 1987 v Brně.
· Měří 177 centimetrů a váží 62 kilogramů.
· Česká levoruká tenistka, v současnosti jí patří v singlu 28. pozice ve světovém žebříčku, minulý rok byla i pátá.
· Startuje pod hlavičkou oddílu Agrofert Prostějov, aktuálně ji vede kanadský kouč Robert Steckley.
· Tenis začala hrát ve třech letech, první kouč byl otec.
· Do světa dospělého tenisu vstoupila už jako čtrnáctiletá v roce 2001 v Plzni.
· Uplynulé dva roky získala Cenu Peachy Kellmeyerové za službu hráčky dalším, ocenění ji vždy přiřkly aktivní tenistky.

Zdá se vám, že se před Riem vše komplikuje? Zika, odřeknutí, čachry v týmu, k tomu se přidaly i obavy o bezpečnost…
Takhle to neberu, na olympiádu se hrozně těším a myslím si, že bude fajn. Snad se uskuteční všechno v pořádku a bezpečně. Ohledně ziky jsem mluvila i s několika doktory a všichni říkali, že nebezpečí nemá být enormní. Tohle házím za hlavu a myslím jen na pozitivní věci.

Co je podle vás vzhledem k olympiádě největší problém?
Určitě bezpečnost. Malinko se obávám, aby bylo vše v klidu. Co se týče ziky, tak nemocí je všude po světě tolik, že se jim nevyhneme. Na podzim jsem chytila bakteriální infekci a doteď nikdo neví, kde a kdy jsem k ní přišla. Pokud se člověk bojí podobných věcí, nemůže nikam. My tenisté cestujeme hodně, takže se snažíme onemocněním předcházet. Zvyšuji si imunitu, ale ani to někdy nestačí.

Uvažovala jste, že se z Ria také odhlásíte?
Ne. Po konzultaci s lékaři jsem se rozhodla, že pojedu. Olympiáda pro mě hodně znamená a už se jí nemůžu dočkat.

Neodradily vás ani poslední teroristické útoky?
Je pravda, že pro různé maniaky představuje olympiáda lákavý cíl. Na druhou stranu se něco podobného může stát kdekoli. Jako třeba teď na oslavě v Nice. Kdo čekal, že se to stane zrovna tam? Dnešní svět je hrozně zvláštní a je to smutné.

Rozmlouvala vám účast rodina?
Trochu obavy má, ale nemluvila mi do toho.

Olympiáda se nezadržitelně blíží, startuje už 5. srpna. Co to s vámi dělá?
Chystám se na třetí hry a kdo ví, zda ne na poslední. V Brazílii jsem navíc ještě nebyla, o to víc se těším. Poslední dvě olympiády na mně zanechaly velký dojem, takže i teď očekávám parádní akci.

Dáváte si na hrách konkrétní cíle, nebo si je jedete užít?
Samozřejmě bych ráda ukořistila nějakou medaili, jde o tajný sen. Malé cíle si nedávám. (úsměv)

NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCHY:· Majitelka sedmi turnajových titulů z okruhu WTA ve dvouhře a devíti 
ze čtyřhry.
· Na grandslamu došla v singlu nejdál na loňském Roland Garros, kde prohrála ve finále, v roce 2014 si zahrála semifinále Wimbledonu.
· Ve čtyřhře opanovala v loňském roce s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou jak Australian Open, tak i French Open.
· Čtyřnásobná vítězka Fed Cupu v letech 2011, 2012, 2014 a 2015.

Jak olympiádu vnímáte oproti ostatním turnajům?
Pro mě představuje takový pátý grandslam, jde o velmi prestižní turnaj.

Při dosavadních dvou účastech na sportovním svátku jste díru do světa neudělala. Před osmi lety v Pekingu jste došla do třetího kola a v Londýně jste vypadla hned v prvním. Máte s olympiádou nevyřízené účty?
Musím makat, abych si bilanci vylepšila. Soupeřky přijedou výborně připravené, i tak bych ráda udělala nějaký úspěch.

Kde vidíte největší šance na medaili, v singlu, čtyřhře nebo případném mixu?
Největší naděje si dávám v singlu. S Bárou spolu budeme hrát čtyřhru poprvé, tak se uvidí, jak nám to půjde. I tam se nám však může dařit, třeba nám to sedne.

Stihnete se s Bárou Strýcovou sehrát?
Bohužel na to nezbývá čas. Změna přišla na poslední chvíli a každá z nás má už naplánovaný svůj program.

V Riu se bude hrát na tvrdém povrchu DecoTurf. Vyhovuje vám?
Může mi svědčit. Za nejoblíbenější povrch bych asi měla označit antuku, protože jsem na ní došla až do finále grandslamu loni na French Open. Jenže mně tak nějak sedí všechny druhy podkladu. O žádném nemohu říct, že ho nemám ráda.

Po letošním Wimbledonu, kde jste došla do osmifinále, jste se radovala, že už se po prodělané infekci cítíte dobře. Platí to stále?
Musím to zaklepat, fyzicky se cítím výborně a příprava se odehrává podle plánu. Vše zatím klape. Před olympiádou mě čeká ještě turnaj v Torontu a pak už se zaměřím jen na Rio.

Tenisový kalendář je nabitý. Budete mít v Riu čas zajít i na jiné sporty?
Turnaje jsou před i po hrách. Nejlepší variantu představuje si to v Riu poctivě odpracovat a být tam do konce. To by totiž znamenalo, že se mi daří. Po konci turnaje však hned musím odjet na další štaci. Když se mi nezadaří, tak stihnu i něco jiného.

Jste zkušená olympionička. Co čekáte od Ria?
Očekávám, že to tam bude barevné a veselé. Slyšela jsem, že bude velká olympijská vesnice, a na to se těším. Doufám, že různé strašáky, které podle mě média zvětšují, se nepotvrdí a vše bude v pohodě.

Cesta do RiaDo ženské a mužské dvouhry se do Ria de Janeiro kvalifikovalo 56 nejvýše postavených hráčů a hráček na žebříčcích ATP a WTA ve vydáních z pondělí 6. června 2016. To Lucie Šafářová splnila, stejně jako účast minimálně ve třech utkáních Fed Cupu za poslední čtyři roky. Do čtyřhry se kvalifikovala na základě postavení v kombinovaném žebříčku, kde rozhoduje umístění obou tenistek z páru.