V královské disciplíně sprintu ovládl kvalifikaci na 200 metrů a až v semifinále podlehl Kennymu. V souboji o bronz ve dvou jízdách zdolal Cramptona. „Závodit s takovými soupeři beru jako výzvu. Nemám co ztratit. Od nich se čeká výhra, já můžu jen překvapit," uvědomuje si.

V semifinále s Kennym navíc prohrál až v rozhodující třetí jízdě, kdy rozhodla cílová fotografie. „Ani jsem nebyl moc naštvaný. Musím si ještě chvíli počkat a hodně trénovat, abych je porážel," ví třiadvacetiletý dráhař.

Oba britské cyklisty i vítěze sprintu Grégoryho Baugého na začátku své kariéry obdivoval. „A stále obdivuju. Mají medaile z olympiády, což je můj sen. Rád s nimi závodím a teď jsem měl z výkonů dobrý pocit," sděluje Kelemen.

S hvězdami světové dráhové cyklistky mladík z Brnířova na Domažlicku občas prohodí pár slov. „Moje angličtina se určitě může zlepšit, ale pozdravíme se, něco si řekneme při rozjíždění i většinou po závodě. Hlavně Angličané jsou pohodáři," popisuje účastník olympijských her v Londýně.

Byť s dráhovou cyklistikou začal teprve před třemi lety, kdy přešel od bikrosu, ve sbírce má dva tituly mistra Evropy do 23 let nebo český rekord na 200 metrů. A pořád se zlepšuje. „V porovnání s výkony před rokem jsem lepší i po taktické stránce. Získávám zkušenosti především na velkých závodech," podotýká úřadující mistr republiky ve sprintu.

Ve vyřazovacích jízdách na tři kola často rozhoduje zvolená taktika. „Když se na něčem domluvíme, v závodě to dopadne jinak," směje se. „Mám vyzkoušené své taktiky. Snažím se překvapit a nastoupit dřív, aby se nerozhodovalo na pásce," odhaluje.

Kelemen má měsíc, aby vyladil formu na mistrovství Evropy, které hostí ostrov Guadeloupe v Karibském moři. „Je to venkovní dráha a navíc betonová, mně víc vyhovuje dřevo, které je rychlejší. Ale když bude forma, může se podařit výsledek i tam," dodává.