Jejich osudy jsou velmi podobné. Vyrůstali spolu, hráli hokej za stejné kluby, jejich kariéru přerušilo vážné zranění a oba se počátkem července stali vicemistry světa v inline hokeji organizace IIHF.

Na třináctičlenné soupisce české reprezentace, která ve Švédsku vybojovala po deseti letech medaili na kolečkových bruslích, se dvakrát objevilo stejné jméno. Šebek. Bratři Patrik a David, bývalí hokejisté Komety či Techniky Brno.

Národní tým na světovém šampionátu nestačil pouze na USA, kterým podlehl ve skupině i ve finále. Ve druhém případě těsně 3:4. „Nebudu tajit, že jsme tam jeli hlavně s cílem udržet elitní skupinu mistrovství. Před začátkem turnaje nám nikdo nevěřil, ale sešla se super parta,“ těšilo Patrika Šebka, který v pondělí oslaví sedmadvacáté narozeniny.

Ten se, ač obránce, stal nejproduktivnějším hokejistou českého výběru, když v šesti zápasech vstřelil čtyři branky a přidal osm asistenci. Dvanáct bodů mu zajistilo třetí příčku v hodnocení všech zadáků.

Patrik Šebek.

V semifinále Češi vyřadili domácí Švédy. Ti měli v sestavě také dvojnásobného bronzového medailistu z mistrovství světa v ledním hokeji Rickarda Wallina. „Sice upoutal pozornost, ale spíš diváků. Na hřišti nevyčníval,“ poznamenal pětadvacetiletý David Šebek.

Zdravotní trable

Oba sourozenci se v zimě opět sešli ve stejném dresu, nastupovali za Minervu Boskovice v krajské lize. David předtím rok marodil s utrženým předním křížovým vazem a meniskem.

Patrik kvůli potížím se srdcem v létě 2008 dokonce ukončil profesionální kariéru. Už v listopadu ale seděl v boskovické kabině. A s Davidem hraje inlinovou extraligu za Mission Roller Brno. Přes zákaz lékařů. „O svých potížích raději moc nemluvím,“ špitl.

Mladší z obou bratrů strávil pět měsíců na Kanárských ostrovech, kde hrál inline hokej za tým Molina Sport. „Domluvil to kamarád. Původně volal bráchovi, ale ten přehodil nabídku na mě. Španělsko je krásné a Španělky také, strávil jsem příjemnou dovolenou,“ usmál se David, který se v mužstvu potkal s dalšími čtyřmi hráči z Moravy.

David Šebek.

Patrik v pondělí zahájí s několika spoluhráči ze stříbrného týmu pouť na dalším světovém šampionátu v inline hokeji. Tentokrát organizace FIRS v Berouně.

Rozdíl je v délce hrací doby, rozměrech branek a pod hlavičkou FIRS neexistuje ofsajd ani zakázané uvolnění. „Obvykle nechodí stejní hráči na turnaje obou federací, ale hrajeme doma, a možná proto jsme dostali pozvánku. Bude to moje premiéra. Pravidla jsou jiná a těším se,“ prohlásil Patrik Šebek, který si tam zahraje například s Karlem Rachůnkem.

V nadcházející sezoně se bratři na ledě nepotkají. Zatímco David odmítl inlinovou nabídku z Itálie a pravděpodobně zakotví v druholigovém Prostějově, Patrik se možná vydá na dráhu hokejového rozhodčího. A nadále bude trénovat mládež v Kometě Úvoz.