Na mistrovství světa se sice blýskl novým národním rekordem na prsařské stovce Petr Bartůněk, jenže ten už v září ohlásil přestup z Brna zpět do Ústí nad Labem. „Jeho odchod byl nečekaný a rychlý, samozřejmě nás všechny v Kometě mrzel. Každopádně je super, že se mu podařilo rekord zaplavat. Psal mi zprávu, že i když odešel, děkuje mi a že je to částečně i moje zásluha," uvedl bývalý reprezentant Martin Verner, který Bartůňka v Kometě vedl jako trenér.

Na minulém mistrovství světa v Kataru se z Komety představili David Kunčar a Ján Kútnik. Letos patřili k nadějím Marek Osina či Josef Moser, ale na limit nedosáhli. „Mrzí nás, že se tam žádný komeťák nedostal. Snažili se, ale byla to pro ně velká výzva, protože většina by musela překonat svůj osobák," ozřejmil Verner.

Brňané nyní usilují o účast na mistrovství světa v plaveckých sportech, které se uskuteční v červenci příštího roku. Cesta do velkého bazénu v Budapešti je jim také vzdálená. „I když splní lehčí B limit, může jet pouze jeden plavec na každou zem, další musí mít A limit. Tím máme některé distance obsazené. Aby toho nebylo málo, domácí svaz stanovil ještě přísnější lehčí limit, než jaký požadují na šampionátu, čímž sami omezujeme plavcům možnost startovat na mezinárodní scéně," mračil se Tobiáš. „Když jsem plaval, nemusel jsem plnit tak těžké limity," divil se i Verner.

Podle Tobiáše mají mladí plavci problém s přechodem mezi dospělé. Na mezinárodní scéně by uvítal šampionáty do jedenadvaceti či třiadvaceti let. „Většina sportovních asociací je má. U plavání se pořád žije v přesvědčení z minulosti, že se jedná o sport mladých. Svět se však posunul, vždyť Martin Verner se dostal na první olympiádu v osmadvaceti letech," poznamenal Tobiáš.

Verner u svých nadějných svěřenců počítá s tím, že se zapojí do bojů o účast na olympiádě v Tokiu v roce 2020. „Chtějí všechno hned, ale nikdo není okamžitě finalista na mistrovství světa. Zlepšení bývá postupné. Letos je sezona těžká, limity vysoko. Problém vidím v tom, že pak ztrácejí motivaci na mezicíle. Když se limitu jen přiblíží, neuspokojí je to," dodal Verner.

Rekord Bartůňka
Na mistrovství světa v krátkém bazénu v kanadském Windsoru posunul národní rekord v prsařské stovce Petr Bartůněk, který výkonem 58,73 sekundy obsadil 25. místo. „Děkuji všem. Po sedmi letech vylepšené národní a osobní maximum. Super úvod do mistrovství světa. Mezičas 26,98 slibuje zajímavou podívanou i na poloviční trati," napsal Bartůněk na svém profilu na facebooku.