Mladý soubor má dirigovat Ital Bruno Napolitano, který na místě kouče nahradil Američana Christophera Gonzaleze. „Neznamená to, že nemáme dobré české trenéry, ale jsou vázaní ve svých oddílech. Náš klub chceme obohatit také o náhled odjinud a učit se novým věcem," vysvětlil další zahraniční volbu prezident Králova Pole Richard Wiesner.

Třiačtyřicetiletý Napolitano má dlouholeté zkušenosti z první a druhé italské ligy, v minulé sezoně dovedl tým HPK Hämeenlinna k bronzu ve finské lize. Minimálně stejný kov zajímá i vedení Králova Pole. „Potřebujeme čas, protože tým se velmi změnil. Myslím si, že i bez velkého rozpočtu lze vybudovat dobrý tým. V české extralize je Prostějov trochu jinde, ale ostatní týmy se potýkají s podobnými problémy," prohlásil Napolitano.

ÚVODNÍ LOS
- 15. října, 18.00: Olomouc (doma)
- 17. října, 18.00: Přerov (venku)
- 24. října, 17.30: Prostějov (d)
- 31. října, 18.00: Šternberk (d)
- 7. listopadu, 17.00: SG Brno (v)
- 14. listopadu, 18.00: Ostrava (d)
- 17. listopadu, 17.00: Olymp (v)

Chladný finský vítr nepřivál do Brna pouze nového kouče, ale také americkou blokařku Jennifer Keddyovou, která přišla z celku Rovaniemi. „Co se týče cílů, určitě chci s týmem do první čtyřky. Jsem ráda, že jsem v Brně, i když úroveň soutěže moc neznám. Skočím do ní po hlavě," pousmála se třiadvacetiletá volejbalistka.

Posily z Evropy

Mezi další hlavní přírůstky do kádru patří smečařka Michaela Doležalová, která si s francouzským Nantes zahrála i Ligu mistryň, a univerzálka Vendula Měrková z italského New Volley Libertas. „Myslím, že pro Brno nemusí být velký problém vrátit se do první čtyřky. Musíme ale postupovat pomalu, protože tým se ze sedmdesáti procent obměnil a je tu spousta holek kolem dvaceti let. Potrvá nám déle, než se sehrajeme," upozornila Doležalová.

Kádr se patrně v brzké době o jednu posilu rozroste. „Máme ještě v plánu posílit tým o jednu zahraniční hráčku," naznačil Wiesner.

I letos se Královo Pole zúčastní evropského Poháru CEV, ve kterém na úvod narazí na Crvenou Zvezdu Bělehrad. První duel sehraje v úterý 27. října v domácí hale ve Vodově ulici. „Je to silný soupeř se srbskými reprezentantkami. Soutěž hrajeme hlavně proto, aby se naše mladé hráčky seznámily s tím, co znamená hrát proti evropským týmům," upřesnil cíl v soutěži Wiesner.

SOUPISKA TÝMU

Číslo 1 – Michaela Doležalová (smečařka), 4 – Anna Pospíšilová (nahrávačka), 6 – Vendula Měrková (univerzálka), 8 – Šárka Melichárková (libero), 9 – Anna Suchá (smečařka), 10 – Marika Tesařová (blokařka), 11 – Tereza Diatková (univerzálka), 14 – Veronika Hrazdírová (smečařka), 15 – Jennfier Keddyová (blokařka), 16 – Lenka Podhrázká (blokařka).

Přišly: Doležalová (Nantes – Fra.), Měrková (New Volley Libertas – It.), Keddyová (Rovaniemi – Fin.), Pospíšilová, Melichárková, Suchá, Tesařová, Podhrázká (všechny SG Brno).

Odešly: Sandra Onderková (Univerzita Brno), Ivana Cebáková (Volejbal Přerov), Soňa Nováková (Olomouc), Elizabeth Fieldová (Hamburk), Marie Toufarová (Ostrava), Klára Vyklická (Olymp Praha), Aleksandra Petrovičová (Stara Paza), Markéta Chlumská, Veronika Nálezková, Věroslava Marešová (všechny konec kariéry).