"Byl to nápad lidí kolem mě, já osobně jsem se na něco podobného ještě necítil. Začali jsme ji psát ještě před zápasem o titul mistra světa proti Zaurbeku Bajsangurovovi a nevěděli jsme, jak to dopadne. Nevyšlo to. Já tam ale vše popisuju naplno, i když jsou to jen moje domněnky," uvedl Konečný, který s ruským boxerem v Kyjevě prohrál a následně si stěžoval na nekalé praktiky soupeře.

Fakt, že se stal prvním českým boxerem, o němž vyšla kniha, jej překvapil. Podobné pocty se totiž nedostalo například ani olympijskému vítězi Bohumilu Němečkovi.     "On by si to ale určitě zasloužil. Asi ale byla jiná doba a dříve se to tak nedělalo, což je škoda. On musel mít zážitků opravdu hodně," řekl Konečný na adresu šampiona z Říma 1960. "Rozhodnutí, že vyjde kniha o mně, jsem ale neudělal já. To musí rozhodnout někdo jiný, kdo ví, jestli se bude prodávat. Stejně tak neřeším, s kým budu boxovat. To je věc manažera," podotkl.

Kniha s názvem Chirurg, podle jeho boxerské přezdívky, mapuje celou dosavadní Konečného kariéru. "Je o jeho životě, ale nejen o něm. I o tom, co k boxu patří. Nebo například o rozdílu mezi amatérským a profesionálním ringem," uvedl Kirchner. Konečný ale podotkl, že rozhodně ještě nekončí a boxovat bude dále.

Součástí publikace jsou i kapitoly, které napsal například Konečného bývalý spolužák a v současnosti opora fotbalové Sparty Jiří Jarošík nebo bývalý reprezentační trenér Svatopluk Žáček. Publikaci pokřtili dlouholetý Konečného sponzor Vasil Simkovič, jenž je znám jako sportovní fanoušek v masce Fantomase, a přední český kardiochirurg Jan Pirk.