Korfbalista brněnského ZSK VUT Brno Ondřej Fridrich má za sebou hektický půlrok. Téměř tak dlouho se totiž naplno věnoval přípravě mistrovství světa, které v neděli skončilo očekávaným vítězstvím obhájců titulu z Nizozemska.

Co všechno obnášelo zorganizovat v Brně mistrovství světa?
Hlavní část měla na starosti profesionální agentura. Co se týče mě osobně, tak to bylo především shánění sponzorů a komunikace s médii. Intenzivně jsme na tom pracovali od června. V době mistrovství to pak byla non–stop práce. Pouze od dvou do osmi jsem vždycky spal (smích).

Kolik lidí se o turnaj staralo?
Celkově asi padesát. Bylo potřeba postarat se o jednotlivé týmy, koordinovat dopravu, tréninky v hale a podobně.

Splnil šampionát vaše očekávání?
Jsme velice spokojeni jak výsledkově, tak co se týče organizace. Český tým splnil třetím místem daný cíl. Chtěli jsme zaujmout, což se nám myslím taky povedlo. Na hlubší hodnocení je ale ještě brzo.

Co máte na mysli?
Dali jsme si konkrétní cíl, a to navýšit do roka a půl od mistrovství o pětasedmdesát procent členskou základnu. Tedy k hranici čtyř tisíc členů.

Už se vám někdo hlásí?
A víte že jo? Konkrétně v Brně už se na základě mistrovství aktivně přihlásilo asi pět lidí. Pak taky několik kamarádů, kteří o korfbalu už věděli, ale ještě ho nevyzkoušeli.

Proč je korfbal všude s vyjímkou Nizozemska stále na okraji zájmu?
Přestože se hraje v celé řadě zemí, tak není moc známej. I většina týmů, které hrály na mistrovství, stále prochází prvním stupněm vývoje. Ale třeba na finále teď přišlo přes tisíc lidí. Včetně spousty laiků, kteří ho uviděli v televizi. To nás hodně potěšilo.

Je podle vás možné, aby český tým někdy Nizozemcům konkuroval?
Myslím, že do několika let už budeme schopni konkurovat Belgii, kterou už jsme jednou porazili. Co se týče Holanďanů, kteří mají stotisícovou základnu, tak to je běh na strašně dlouhou trať. Za deset let je třeba bude nějaký tým moct porazit, ale určitě ještě dlouho ne pravidelně porážet.