Už jste přemýšlel nad tím, kde se ve vás vzala taková forma?

Dost věcí se sešlo dohromady a navíc se mi daří je využívat. To se mi předtím vždycky nedařilo.

Co říkají na vaše triumfy zahraniční střelečtí kolegové?

Bavili jsme se zrovna o tom, že nepamatujeme, kdy se podařilo někomu vyhrát dva závody Světového poháru po sobě. Dřív to šlo, nebyla taková konkurence, ale teď je střelců opravdu hodně a vyhrát po sobě je složité. O to jsou moje vítězství cennější.

Myslíte, že vašimi triumfy stoupne popularita Světového poháru v České republice?

Úspěchy se v médiích vždycky objeví, ale těžko soudit. Lidé třeba už od olympiády v Pekingu moje jméno znají a budu rád, když se třeba přijdou podívat na nějaké závody do Brna. Vybavuju si zdejší Grand Prix, kde se přes nával diváků skoro nedalo pohnout. Teď moc lidí nechodí.

Po třech závodech momentálně vedete pořadí letošního Světového poháru. Láká vás celkové vítězství?

Nabízí se to, protože se jedná o jednu z medailí, která mi ve sbírce chybí. Závěrečný závod je ale jen pro dvanáct nejlepších a nikdo nemá nic jistého. Navíc se uskuteční až koncem října. Kdo ví, jakou formu budeme všichni v té době mít. Všichni bereme účast na tomto závodě spíš za odměnu, je velmi prestižní.

Je pro střelce vítězství ve Světovém poháru zajímavé i po stránce peněžních bonusů?

Vůbec. Mezinárodní střelecká federace žádné prémie nevypisuje. Naše odměny se odvíjejí od úspěchů na mistrovství světa a Evropy.

Takže vítězství z Kypru je pro vás spíš jen předčasný dárek k blížícím se čtyřicátým narozeninám…

To asi ano. Byl to dobrý závod. Jirka Lipták (kolega z reprezentace – pozn. red.) kroutil hlavou, že dvacet let jsem na Světovém poháru nic nevyhrál a teď se roztrhl pytel. (úsměv)

Chystáte oslavu?

Zrovna jsem přemýšlel nad tím, že něco uspořádám jen pro pár známých. Na velké oslavy si nepotrpím. Něco ugrilujeme u nás na střelnici, posedíme. Největší problém bude tradičně s termínem.

Teď regenerujete?

Potřeboval jsem regeneraci už před závody na Kypru. (smích) Po vítězství v Al Ainu jsem měl v plánu dva menší závody, ale nakonec jsem nejel, protože jsem dostal chřipku. Čtrnáct dní jsem ležel, jednalo se o nějaký agresivní vir. Ztratil jsem vše, na čem jsem v přípravě pracoval. Teprve týden před odletem do Larnaky jsem vzal do ruky zbraň. Na Kypr jsem si chtěl jet spíš odpočinout, ale za dva až tři dny už jsem se cítil dobře.

Měl jste čas aspoň relaxovat na pláži?

Bydlíme vždy ve stejném hotelu, který je na pláži. Jednou jsem se šel projít, ale po celém dni střílení je člověk rád, že si lehne a odpočívá.

V červnu vás čekají premiérové Evropské hry. Co od nich očekáváte?

Jsem rád, že je na nich střelba. V Baku je krásná nová střelnice za sto dvacet milionů euro, bude to velký zážitek. Jedná se o dobrý trénink na olympiádu, protože formát soutěže je stejný.