„Dívám se sezonu od sezony a rok 2020 je daleko. V mém věku už nemůžu plánovat tak dopředu, ale uvidím, jak na tom budu. Postupový klíč na olympiádu je strašně těžký, ale pokusím se o to," řekl Kostelecký, který by se při účasti na hrách v Tokiu stal pátým českým sportovcem s šesti olympijskými starty.

Nejdříve si ale musí zvyknout na novou zbraň. „Je to ohromně těžké, zvláště v mých letech, ale změny jsem měl dlouho v hlavě a beru to jako výzvu," řekl.

Se starou brokovnicí, s kterou vystřílel olympijský triumf, se po více než 14 letech loučil těžko, ale na druhou stranu tak trochu i s úlevou. „Poslední roky jsem měl strach, aby se mi třeba při cestování někde neztratila. Jsem rád, že mi už zůstane doma a pro moje potomky to bude dědictví," řekl brněnský rodák.

Vedle zlata z Pekingu s bývalou zbraní vybojoval například stříbro z mistrovství světa 2011, dvě stříbra z mistrovství Evropy nebo loni dvě výhry ve Světovém poháru. „Zažili jsme toho spolu hodně a teď bude pečlivě schovaná," řekl střelec.

Od italské firmy Perazzi už zkouší novou brokovnici. Jezdí proto na testy do Brescie a střílí v tréninku více ran než předtím. Zbraň má totiž spoustu výhod. „Pro laika se to těžko vysvětluje, ale má především menší zpětný ráz, jinak rozloženou váhu, větší rychlost střely a větší dopadovou energii," popisoval Kostelecký a dodal, že vzhledem k jinému rozložení váhy muselo být jinak upraveno také dřevo pažby.

Nový model firma připravila již před hrami v Riu, ale rok před olympiádou žádný ze střelců nechtěl zbraň měnit. „To by byl nesmysl a bylo by to neprofesionální, když má člověk něco, co funguje. Načasování bylo nešťastné," řekl Kostelecký.

„Ten čas přišel teď, na začátku nového olympijského cyklu. Příští sezona není tak důležitá, mistrovství Evropy a světa jsou až na konci a je tak krásný prostor všechno zkoušet," doplnil.

Myšlenku, jestli by třeba s novou zbraní v Riu získal cenný kov místo „bramborové" medaile za čtvrté místo, označil za mylnou. „Ne, tím to určitě nebylo," řekl a zopakoval, že z výsledku nebyl zklamaný.

„Protože jsem to od sebe neočekával. Vůbec nic mi v Riu nesedělo a spíš beru jako požehnání, že se podařilo dostat do finále."