Na Kypru začíná kvalifikace v pátek a sobotu v osm hodin ráno, finále přijde na řadu v sobotu v podvečer. „Oba máme na střelnici dobré vzpomínky, jenže to nic nezaručuje,“ vzkazuje z dějiště klání Kostelecký.

Toho čeká první velký závod od srpnových olympijských her v Riu de Janeiro, kde skončil čtvrtý. Na jaře vyhrál menší závod ve slovenské Trnavě. Lipták ovládl Grand Prix v Portugalsku, ale absolutní špičkou se poměřil naposledy v říjnu ve finále Světového poháru. „Na začátku sezony se nám podařily menší závody, rád bych tak pokračoval, ale bude tu sto lidí na dobré úrovni,“ podotýká brněnský rodák Lipták.

Na Kypru oba otestují změny, ke kterým se odhodlali. Kostelecký změnil zbraň, Lipták zase náboje. „Jsem nadšený, nové náboje mi sedí. Vybírali jsme ze čtyř druhů a po poradě s Davidem jsem zvolil takové, které mi v kombinací s mými hlavněmi nejvíc vyhovují jak rychlostí, tak zpětným rázem,“ líčí Lipták.

Rychlost letících broků ovlivňuje tříštivost terčů. „Čím rychlejší broky, tím mají větší dopadovou energii a rozbijí i tvrdší terč. Počítá se jenom viditelný úlomek, jakmile terč nepraskne, není to zásah,“ vysvětluje pětatřicetiletý Lipták.

Olympijský vítěz z Pekingu 2008 Kostelecký vyměnil po hrách v Riu zbraň, se kterou střílel patnáct let. „Na podzim jsem vzal jednu, teď mám měsíc ještě jinou flintu. Dva závody se mi s ní povedly. Starou zbraň už nevezmu, akorát si musím ještě chvilku zvykat. Je úplně jiná, někdy mě něco překvapí. Letos mám takový test, ale zatím se mi s ní střílí dobře,“ říká.

Nová zbraň má například vyšší šinu, tedy lištu, na které se nacházejí mířidla. „Takže dávám hlavu na pažbu jinak, vidím víc prostoru, což je snazší pro orientaci. Musím se s tím ještě sžít, abych to nastavil správně,“ dodává jedenačtyřicetiletý Kostelecký.