Na svazu si však vybojoval zmírnění limitů na evropský šampionát. Výsledek je zřetelný. Do Rijeky se vypraví početná výprava dvaceti českých reprezentantů.

Na Velké ceně Brna padaly rekordy jako na běžícím pásu. To je dobrý signál před mistrovstvím Evropy.
Je skvělé, že se tolika plavcům podařilo splnit limity. Hlavně, že se nabudili a motivovalo je to k maximálním výkonům. Spousta z nich si vytvořila osobní rekordy, někteří dokonce české.

Asi pomohlo zmírnění limitů, které dává šanci i dalším perspektivním plavcům.
Opravdu se to posunulo někam jinam. Zmírnění limitů byla podle mě dobrá volba. Výprava čítá dvacet lidí a já z toho mám radost.

Vy na posunutí hranice limitů máte taky podíl.
Sám jsem je navrhoval. Proto si je trošku chválím. (smích) Pokud se udělají příliš tvrdé limity, pro plavce je to demotivující. Dveře na velké akce pro ně pak zůstávají zavřené.

Takže v Rijece se objeví nadějní mladí reprezentanti?
Bude tam pár nových tváří. Ale v reprezentaci se vyčlenila silná skupina, která táhne správným směrem. Jsou nejlepší ve svých disciplínách a spousta z nich je perspektivní. Jsou tam i starší a zkušenější jako Sandra Kazíková. Jenže ta plave stále rychle a dokázala to zaplaváním českého rekordu na padesátce kraulu.

Radost vám určitě udělal také váš znojemský svěřenec Květoslav Svoboda, který jako by se rozvzpomněl na někdejší slávu.
Myslím, že se probudil. A dostává se do formy, ve které byl dříve.

Jste na začátku olympijského cyklu. Co jste zatím stihl?
Absolvovali jsme dvě soustředění: plavecko-kondiční ve Znojmě a pak jedno na Kypru, které bylo vyloženě plavecké. Na přelomu ledna a února plánujeme soustředění v Jihoafrické republice pro nejužší skupinu – pro reprezentanty z kategorie A. Systém je podle mě nastavený dobře, akorát máme určité problémy s financováním. Svaz se dostává do malé finanční krize. Nebudou také státní dotace, jaké bychom potřebovali. Proto některé plány z projektu musíme zredukovat.

Plavci říkali, že jste začal s tréninkem pěkně od podlahy.
Začít trošku tvrdě není nikdy na škodu. Člověk má pak z čeho ubírat. (úsměv) Vidím to podle trendů ostatních federací. Je potřeba pořádně makat. Na základě toho mohou přijít výsledky. Když přijdou výsledky, dočkáme se i ohodnocení.

V prosinci vás v nové funkci čeká první velká akce. ME v Rijece v krátkém bazénu. Co budete považovat za úspěch?
Úspěch budu počítat semifinále a super výsledek. Není doba, kdy bychom mohli pomýšlet na medaile, ale malinkatá medaile už bude postup do finále. To by byl super výsledek.