Další čeští koulaři svedou boj o další dvě místa na šampionátu. V březnu si v O2 Areně zazávodí ještě halový mistr republiky a muž s nejlepším výkonem v sezoně. „Systém to je docela zvláštní. Dozvěděl jsem se o něm až někdy v listopadu. Pro mě je určitě výhodný, ale já si ho nevymyslel," krčí rameny.

Už první starty v sezoně ukázaly, že o zbylá místa bude velká tlačenice. Prozatím patří první dvě pozice světových tabulek českým vrhačům. Tomáš Staněk se o víkendu v Jablonci blýskl pokusem 20,78 metru a Jaroslav Prášil se na stejném místě přidal s 20,58 metry. „Kluci zahájili sezonu zostra. Nečekal jsem, že jim to poletí až tak daleko, ale navazují na výkonnost z loňska. Potvrzují své zkušenosti," komentuje snažení svých kolegů.

Nominační limit přehodil také Martin Stašek, který v minulosti závodil za klub Univerzita Brno. S výkonem 19,26 metru se však nachází až na čtvrtém místě mezi českými reprezentanty. „Myslím si, že pro mistrovství Evropy se trojice já, Staněk a Prášil už nezmění. Někteří házejí taky daleko, ale na ty dva přede mnou to nebude stačit," věstí Marcell, který si loni vylepšil venkovní maximum na 20,93 metru.

Většina atletů tráví přípravu na halu v teple. Vrhač Univerzity Brno však patří k výjimkám. Tréninkovou dřinu absolvoval výhradně v domácích podmínkách. „Jezdil jsem hlavně do Nymburka. Pracuji, tak si moc volna nemůžu dovolit. Nemám ani žádnou skupinu, se kterou bych někam jel. Trénuji sám. Navíc mám psa, se kterým taky nemůžu moc cestovat," popisuje.