Po více než deseti letech spolupráce a po mnoha překážkách dosáhli na vysněný cíl. Zlatou olympijskou medaili. „Je to krásný životní příběh," rozplýval se.

Ještě na startu přitom na tribunách zažíval obrovské nervy. Ani on ani Knapková netušili, jestli její natržený mezižeberní sval vydrží obrovský zápřah. „Na start jsme se s docentem Kolářem raději ani nedívali. Rozjíždět loď pro Mirku bylo ohromně těžké," objasnil Kacovský.

Knapková opravdu při úvodních záběrech na soupeřky ztrácela. „Byla otázka, jestli vydrží prvních tři sta metrů. Zvládla to a pak se zlepšovala," liboval si trenér.

Knapková pak vystupňovala tempo a soupeřky převálcovala bezkonkurenčním stylem. „Jela technicky líp než obvykle. Asi měla myšlenky spíš na zranění, takže nemyslela na umístění. To jí vyčistilo hlavu," povídal Kacovský.

Jeho svěřenkyně si po 1500 metrech vytvořila nevídaný náskok sedmi vteřin. „Tak jednoznačné vítězství na vrcholných akcích nepamatuju," vysekl jí poklonu předseda Českého veslařského svazu Jiří Kejval. „I při takovém náskoku musíte čekat až do konce. Může se stát všechno. Začal jsem hodně věřit, až holky přijížděly k tribunám," přiznal Kacovský.

Když se Knapková prohnala cílem jako olympijská šampionka, ucítil obrovskou úlevu. „Stálo mě hodně energie vidět trpět závodnici, se kterou dřeme deset let. Vidíte, jak brečí po tréninku bolestí. To je hrozně vyčerpávající pro lidi kolem," říkal.

Jedenatřicetiletá brněnská rodačka málem opouštěla hry v slzách. Před čtvrtfinále ji mezižeberní sval nepříjemně bolel a ohrožoval pokračování na hrách. „Byli jsme se startem na vážkách. Mirka brečela, říkala, že nemůže veslovat. Naštěstí docent Kolář nasadil léčbu, která zabrala," ulevilo se Kacovskému.

Za léta spolupráce překonali různé překážky. Velké olympijské porážky z Atén 2004 i Pekingu i rozpad vzájemného partnerského vztahu. „Myslím, že náš vztah je teď ještě o něco lepší," dodal Kacovský.

A tak se Knapková ze smolařky, které velké medaile unikaly, proměnila v suverénní vítězku. „Abych mohl člověk vyhrát, potřebuje prohry. To platí v životě i v podnikání, ve všem. Potřebujete se poučit z proher, abyste mohl jít nahoru," uzavřel Kacovský.