Nechybělo přitom mnoho, aby přišel o šanci na šampionátu startovat. Hned během prvního tréninku v Záhřebu si totiž vykloubil rameno.

Zranění se vám podařilo dokonale utajit.

Nechtěl jsem o něm mluvit. Kdyby mi to náhodou nevyšlo, mohli by mi vytýkat, že jsem ani neměl startovat a o to jsem nestál. Tak jsem dělal, jakoby se nic nedělo, a snažil se dát rameno do pořádku.

Jak je vidět, podařilo se…

Naštěstí mi pomohli doktoři.  V úterý jsem ještě netušil, jestli budu schopný závodit. Ale po středečním tréninku jsem věděl, že můžu dělat všechno a že skoky zvládnu. Tak jsem si řekl: Jdu to toho.

Vůbec vás rameno v závodě nelimitovalo?

Ne, tejpy mi ho držely na místě, aby se nehýbalo. Svaly totiž jinak nefungují, jak mají.

Po krátkém programu jste byl zase čtvrtý. Ale volná jízda se vám vydařila, až na ten úvodní čtverný skok. Je to tak?

U prvního salchowa jsem spadl, ani nevím proč. Možná byl trochu přetočený ve výjezdu, ale po něm jsem věděl, že pokud teď začnu přemýšlet, co musím a nemusím udělat, tak má jízda dopadne špatně. Takže jsem se zase začal soustředit na každý skok zvlášť.

Hned poté jste skočil trojitého axela i čtverného salchowa. Když jste dojel, věřil jste v medaili?

Vůbec jsem nevěděl, jak jeli ti přede mnou. Ale doufal jsem. Když u mého jména naskočila dvojka a za mnou byl poslední závodník, už jsem věděl, že medaili mít budu. Jakou, to záleželo na Florantu Amodiovi.

Ve volných jízdách předvedli krasobruslaři celkem devět čtverných skoků. Je vaše medaile o to cennější?

Určitě, protože vyhrát medaili v takové konkurenci je úplně úžasné. A navíc být u okamžiku, kdy se překoná historie. Počet čtveráků byl větší než na olympiádě v roce 2002, která držela absolutní rekord. Jsem hrozně rád, že v tom nejtěžším mistrovství Evropy, co za poslední léta bylo, mám medaili. Super.

Co vám na to řekl trenér Viktor Petrenko?

Byl hrozně rád, že jsem se nepodělal a že jsem do všech skoků šel naplno.

Je váš bronz i jeho dílem? Nabral jste u něj sebevědomí?

Možné to je. Hodně jsme trénovali hlavně výdrž, abych měl jistotu, že se na konci programu nerozsypu.  Ale není to jen o změně trenéra, má práce je dlouholetá. Určitě mi mohl zlepšit piruety, kroky, bruslení. A je pravda, že i jistotu skoků mám teď větší. Ale myslím, že musím poděkovat i svým bývalým trenérům.

Co očekávat od světového šampionátu?

Tam to bude úplně o něčem jiném. Budou tam hlavně Japonci, Patrick Chan, Američané. Ale já budu trénovat tak jako dosud a doufám, že se ještě zlepším.

Hlavní úkol tedy zní: stabilizovat dva čtveráky ve volné jízdě?

Ano, bude to hlavně o nich a také o zajetí čistého krátkého programu. Kdyby se mi tady povedl, mohl jsem mít stříbro. V krátkém programu jsem ztratil nejméně sedm bodů.

MARKÉTA KOSOVÁ