Nejkratší dobu strávil v jedenadvaceti etapách britský jezdec týmu Sky Chris Froome. „Byl o třídu výš než všichni jeho konkurenti," řekl o králi letošní Tour Svorada, který pro Deník Rovnost okomentoval jubilejní ročník „staré dámy".

DRTIVÉ VÍTĚZSTVÍ. Do žlutého dresu pro vedoucího muže startovního pole se Froome oblékl po osmé etapě, kterou rodák z keňského Nairobi ovládl únikem na pyrenejský vrchol ve výšce dvou tisíc metrů. A udržel ho až do cíle v Paříži. „Už před startem letošního ročníku patřil mezi favority a jednoznačně to prokázal. Osmadvacetiletý cyklista je komplexně vybavený a oproti soupeřům měl ve všem navrch. Jedinou jeho slabinou byl výpadek týmu, který při Tour dvakrát zaváhal. Toho ale Froomovi konkurenti nevyužili," upozornil Svorada.

TANEČNÍK BEZ ENERGIE. Španělský cyklista Alberto Contador tentokrát nepředváděl svoje pověstné útočné „tanečky". Na jednoho ze spolufavoritů tak nakonec zbylo až čtvrté místo s víc než šestiminutovou ztrátou na vítěze. „Na letošní Tour nebyl ve formě. I kvůli tomu nebyl boj o žlutý trikot tak napínavý. Ale aspoň se soupeřilo o pódiová umístění," řekl bývalý cyklista, který žije v Brně.

NOVÝ LÍDR? Většinu času trávil před Contadorem, přesto ve výsledkové listině skončil až za ním. Český cyklista Roman Kreuziger se na Tour obětoval a po většinu závodu tahal za sebou Španěla. „Splnil svůj týmový úkol na jedničku. Pokud by ho Alberto neměl po ruce, určitě by odjel ještě hůř. Roman měl určitě na pódium, ale rozhodla týmová taktika. Ukázal, že má na to, stát se v budoucnu novým lídrem týmu," tvrdil Svorada.

POTEMNĚLÝ ZÁVĚR. Novinkou letošního ročníku „staré dámy" byl dojezd poslední etapy na pařížské Champs-Élysées až večer při západu slunce. „Z hlediska fanoušků šlo o efektní a zajímavou podívanou. Ale ještě když jsem jezdil, měl jsem raději dojezdy za světla, kdy je na trať pořádně vidět," upozornil manažer brněnského Merida Biking Teamu, který dojezd v hlavním francouzském městě ovládl v roce 2001.

BEZ DOPINGOVÉHO STÍNU. V předchozích ročnících Tour často doprovázely dopingové prohřešky včetně nedávného přiznání jeho sedminásobného vítěze Lance Armstronga. Letošek ale nabídl z tohoto pohledu poklidný závod. Dokonce i šampion Froome uvedl, že jeho triumfem startuje nová éra čistých vítězů. „Po předchozích zkušenostech dostával mnoho otázek ohledně dopingu. Jeho odpověď je jediná možná a správná. Věřím, že je to pravda," uvedl Svorada.