Z gest a energie vložených do hry bylo patrné, že se mladíci Volejbalu Brno na favorizovaného soupeře nabudili. Přesto kromě druhého setu Jihostroj dominoval. „Hosté byli ve všech ohledech lepší. Zlobili nás servisem, tím pádem byl z naší strany horší příjem a následně útok. České Budějovice pro nás nejsou zatím rovnocenný soupeř. Jsme mladý tým, máme dokonce juniory. Hosté jsou dál než my a zaslouženě vyhráli," nehledal výmluvy brněnský trenér Ondřej Marek.

Výborně se v premiérovém zápase předvedl zejména Martin Licek, přestože se dostal do hry až ze střídačky. „Zvrat ve druhém setu udělal určitě Martin. Dal zhruba šest podání za sebou, čímž úplně otočil vývoj druhého setu. Servisem jsme si vytvořili tlak. Ulehčilo nám to obranu na síti i v poli. Bohužel se k němu na podání nikdo nepřidal," hodnotil Marek úspěšnou druhou sadu.

Brňané prohrávali ve druhém setu už o šest bodů, ale po oddechovém čase přišlo zlepšení. Bodovou šňůrou si vytvořili pozici do koncovky, kterou zvládli těsně o dva body.

Třetí set získali svěřenci Jana Svobody jednoznačným rozdílem devíti bodů. To zlomilo odpor Brna a následná čtvrtá sada utkání zakončila. „Zápas byl lehce nervózní, ale nakonec jsme to umlátili. Domácí nám pomohli svými chybami. Brno má perspektivní tým a myslím si, že s klidem může hrát play off," prohlásil českobudějovický smečař Jan Kuliha, který v Brně hrál sedm let.

Svůj první zápas odehrála v brněnském dresu předsezonní posila Nick Castello. „Odvedli jsme kus práce. Oba týmy hrály kvalitní volejbal. České Budějovice zabraly ve fázích, kdy to potřebovaly, kdežto my ne," zhodnotil. „Nejsem spokojený se svým výkonem. Vím, že umím zahrát lépe. Snad příště," dodal volejbalista z Havaje.

Další utkání čeká Brňany už v sobotu od pěti hodin odpoledne v Ústí nad Labem. „Jde o důležitý zápas, které bychom měli zvládnout," vyhlížel Marek.

Volejbal Brno – České Budějovice 1:3

Sety: –18, 23, –16, –20.

Sestava Brna: Muroň, Smrčina, Hruška, Zmrhal, Pražák, Katona – libero Castello.

Střídali: Licek, Žaba, Rychecký, Plešingr.

PETR MUSIL