Svěřenkyně kapitána Petra Pály tak vstoupí do druhého hracího dne za nerozhodného stavu

V úvodním utkání Petra Kvitová svedla vyrovnaný souboj se španělskou jedničkou Carlou Suárezovou. I přes problémy na podání dokázala třicátou hráčku světa porazit dvakrát 6:4. Svoji soupeřku předčila hlavně ve vítězných míčích, a to v poměru 27:6.

Česká jednička Iveta Benešová se v druhém zápase střetla s Nurií Llagosteraovou. V úvodní setu Španělce dokázala dvakrát za sebou sebrat servis. Svoje podání si udržela, a vyhrála tak hladce 6:1.

Ve druhé sadě jí španělská hráčka oplatila stejnou mincí. Benešová třikrát ztratila své podání a prohrála rovněž 1:6. Vyrovnaný třetí set nakonec zlomila ve svůj prospěch Llagosteraová. Získala ho v poměru 6:4.

„Myslím si, že to rozhodl druhý set. Hrála jsem hodně pasivně, ona toho využila a zatlačila mě,“ krčila rameny po zápase Benešová. „Byla jsem překvapená, že po výborném prvním setu jsem ji nechala hrát,“ dodala.

Pála viděl hlavní důvod prohry Benešové v malých detailech. „Bylo to hodně těžké utkání. Šance byla veliká, ale rozhodlo pár maličkostí ve třetím setu,“ reagoval nehrající kapitán českého týmu. „Věřím, že v neděli to bude lepší. Uvidíme, kdo zítra nastoupí. Rozhodne forma,“ dodal k nedělním singlům.

Benešová však zapochybovala. „Myslím si, že po dnešním výsledku se asi nominace trochu změní,“ řekla smutně.

Nedělní program startuje ve 12.00 zápasem mezi Benešovou a Suárezovou. Po něm následuje utkání Kvitové s Llagosteraovou. Souboj České republiky a Španělska uzavře vzájemná čtyřhra. Nominace pro nedělní utkání mohou ještě oba kapitáni změnit.

Jednou jsem vyhrála z dvanácti mečbolů, říká Kvitová

Bezpečně směřovala výhře. Její rychlá hra se ale najednou zadrhla. Při prvním i druhém mečbolu dala dvojchybu. „Ruka se mi zpomalila a začala se klepat,“ řekla Petra Kvitová.

Nakonec porazila Carlu Suarezovou-Navarrovou dvakrát 6:4, když využila pátý mečbol. České tenistky tak díky ní vedou v Brně ve čtvrtfinále Světové skupiny Fed Cupu nad Španělkami 1:0. „A doufám, že povedeme pořád,“ věřila Kvitová, když si předtím plácla s druhou singlistkou Ivetou Benešovou.

Co jste si po těch dvojchybách říkala?
Byla jsem psychicky na dně. Ale to se v tenisu stává, naštěstí jsem to při svém dalším servisu dokončila.

Napadlo vás, že by se mohl hrát třetí set?
Ani ne. V hlavě se mi točily různé věci. Trošku jsem se dostala do problémů, ale chtěla jsem to dotáhnout a vyšlo to.

Musel vás kapitán za stavu 5:4 uklidňovat nebo hecovat?
Říkal mi, abych byla v klidu, že jsem lepší, abych zůstala psychicky nad ní. Spíš se snažil povzbudit, než vynadat.

Už jste někdy z pěti mečbolů prohrála?
Ano, loni na turnaji v Bratislavě s Pavljučenkovou, ale za to jsem nemohla, ona pak hrála skvěle.

A kolik mečbolů jste v kariéře nejvíc potřebovala?
To si doteď pamatuji přesně. Stalo mi to mladších žákyních a potřebovala jsem jich dvanáct. Taky jsem ve druhém setu měla 5:2 a 40:15, ale nakonec vyhrála až 6:1 ve třetím.

Jak vám pomohli diváci?
Fandili neuvěřitelně. Byli super a přispěli k výhře.

Kdo z vaší rodiny a kamarádů seděl v hledišti?
Táta, máma i bráchové a přijeli taky spolužáci z gymnázia. Párkrát jsme je zahlídla a vždycky fandili. Moc mě to potěšilo.

Kurt vám evidentně sedl?
Vyhovuje nám, ale jsou tam i hluchá místa. Míč občas sjede nebo, když španělsky vyliftují, tak vyskočí ještě výše. Je to především u laviček kolem singlové čáry.
ČTĚTE TAKÉ SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY V PRAVÉM HORNÍM ROHU