„Občas se o překonání maxima někdo pokusí, ale jde nám o vyjížďku hlavně pro amatéry. Lance Armstronga nevyženeme, jenže ten by o nás asi nezavadil," usmívá se pořadatel závodu Tomáš Franc.

V sobotu v 11 hodin dopoledne odstartuje už devatenáctý ročník podniku 24 Le Mans. „Kamarád Radim Bařinka kdysi uspořádal čtyřiadvaceti­hodinový závod na kole jako na pionýrském táboře. Myšlenka mu přišla natolik zajímavá, že ho napadlo udělat závod i pro veřejnost. Chytlo se to a stále drží," popisuje začátky.

Jezdí se po třináctikilome­trovém okruhu, jehož start a cíl je v obci Šaratice nedaleko Slavkova u Brna. Původně jezdily čtyřiadvaceti­hodinovku pouze tříčlenné týmy, ale před třemi lety vyslyšeli pořadatelé i naléhání jednotlivců. „V družstvech se účastníci střídají podle libosti po jednom nebo po dvou kolech," podotýká Franc. Týmový rekord činí 833,38 kilometrů.

Letos se na startu představí přibližně 120 závodníků. Dosud nejmladšímu účastníkovi v historii 24 Le Mans bylo osm let, nejstaršímu dvaasedmdesát. „Už pět ročníků v řadě k nám jezdí Maďaři, občas zavítají také Slováci, měli jsme na startu i Rakušana nebo Ukrajince," poznamenává hlavní pořadatel, který dohlíží také na povinné osvětlení kol i ochranné přilby.

Letošní ročník navíc zpestří čtyřnásobný mistr světa v jízdě na dřevěné drezíně Ivan Křivánek. „Chce si zajet rekord na sto třicet kilometrů, tak uvidíme, jak se mu povede," dodává Franc.