Už se o tom mluví dlouho. Ale tak blízko ještě Brno vytrvalostní sérii automobilů Le Mans nebylo. Seriál, kterému dal jméno francouzský okruh, kde se jezdí slavná čtyřiadvacetihodinovka, by měl do Brna zavítat místo Nürburgringu.

Německý okruh zřejmě z kalendáře vypadne. „Bylo by to jenom dobře,“ tvrdí modřický jezdec Jan Vonka, který má se svým Porsche s těmito vytrvalostními závody zkušenosti. Ty se už v Brně jezdí, ale pouze v rámci tzv. Epilogu, čili závěrečného podniku roku na okruhu.

Že mají promotéři seriálu o Brno zájem, potvrdil i jeho šéf. „Nejsme spokojeni s podmínkami na Nürburgringu a Brno by mělo tento okruh v seriálu nahradit,“ tvrdí boss seriálu Patrick Peter.

Jenže to má háček: v Brně s příštím rokem nepočítají. „Kontakty s vedením seriálu máme, jednali jsme o něm, ale příští rok se v Brně na devadesát devět procent nepojede,“ tvrdí sportovní ředitel Automotodromu Brno Miroslav Bartoš. Zároveň však možnost, že by se Le Mans série v Brně jela už v roce 2008 nevyloučil. „Je to zajímavý seriál, o nějž máme zájem, ale jak říkám: šance, že se tu pojede příští rok, je malá,“ vysvětluje Bartoš.

Na vině je několik problémů, mezi nimi i zkrácená sezona na Masarykově okruhu kvůli zimní kompletní výměně závodní trati. „I to hrálo roli na misce vah,“ připouští Bartoš. Do o měsíc a půl zredukovaného kalendáře se prostě další závody vejdou jen ztěží. „Navíc si myslím, že jeden velký podnik za měsíc je dost,“ povídá jeden z top manažerů okruhu. Podle něj je reálnější, že by seriál do Brna zavítal až v roce 2009. „Je to jedna z variant,“ dodává.

Více informací se dozvíte ve čtvrtečním vydání Brněnského Deníku Rovnost