A jeho plán je opodstatněný. Slavík ovládl první ročník prestižní světové série 4X Pro Tour, na kluzké trati v Aši vstoupil vítězně za obhajobou v seriálu Českého poháru. Ten o víkendu v Peci pod Sněžkou pokračuje druhým dílem, který se jede také domácí šampionát ve fourcrossu. „Mám výbornou formu už celou sezonu. Asi zafungovala zimní příprava, protože taková nikdy nebyla. Taky se asi s každým dalším rokem projevují zkušenosti a všechno mi na kole docvakává," přemítá nad příčinou parádní fazony.

Pětidílná světová série 4X Pro Tour od letoška vystřídala seriál Světového poháru a Slavík vyhrál úvodní tři podniky. „Myslel jsem, že nebude snadné nahradit něco, co UCI vytvářela deset let. Ale seriál vypadá výborně, na závody chodí hodně diváků, jde o skvělou show a účastním se jí rád. Už se těším na další novinky, třeba gigantickou dráhu v rakouském Leogangu, kde se v září uskuteční mistrovství světa," povídá pětadvacetiletý jezdec.

Oficiálnímu důvodu zrušení Světového poháru se Slavík směje. „Výstavba drah podle UCI zasahuje do životního prostředí, což je absolutní blbost. Vždyť závody cross country nebo sjezdy vedou i deset kilometrů lesem," kroutí hlavou.

A přichází s pravdivějším vysvětlením. „Hovořilo se o zájmu dostat fourcross na olympijské hry. Jenže výroba fourcrossových kol není takový byznys jako u kol na cross country. Takže unie vytvořilo hybridní závod cross country eliminator, v němž čtyři jezdci jedou dvouminutový vyřazovací sprint po rovině. Je to nuda bez předjíždění, která nemá šanci se na olympiádu dostat. Štve to nás i kluky z cross country, pro které závod vznikl," nechápe.

Slavík, který před dvěma lety vyhrál mistrovství světa, vstoupil vítězně také do nové evropské série Euro 4X Series, která pokračuje 5. srpna ve Švýcarsku. „Nejlepší fourcrossoví jezdci jsou Evropané, takže úroveň je srovnatelná se světovou sérií. Chci letos vyhrát všechno, takže uvidíme," dodává jezdec, který se v půlce srpna pokusí i o svůj premiérový titul mistra Evropy.