Věřil jste před závodem v takový úspěch?

Popravdě ne. Na minulém Světovém poháru v mexickém Acapulcu jsem sice střílel dobře (obsadil deváté místo – pozn. red.), ale na takový úspěch jsem se ještě necítil.

Sezona pro vás začala nezvykle brzo, forma měla gradovat asi později…

Březen je opravdu strašně brzo. Plánovali jsme, že víc konkurenceschopní budeme až ve druhé polovině sezony. První místo mě překvapilo. Asi jsme to nakonec naplánovali dobře. (smích)

Střílíte už 25 let a titul ze Světového poháru vám prozatím unikal. Doufal jste v něj ještě?

Už právě ani ne. Výsledky ostatních střelců šly za poslední roky nahoru. Dosáhnout na dobré umístění je čím dál víc těžší. Ve startovní listině přibývají pořád nová jména. Jsem rád, že mám alespoň jednou splněno.

Toužil jste po tomto úspěchu hodně?

Zas tolik ne. Nepovažuji se za člověka, pro kterého jsou vítězství otázka života a smrti. Jsem rád za kariéru a medaile, které mám. Unikající triumf ze Světového poháru mě tedy ze spaní nebudil. Postupem času jdou moje priority trochu jinam.

Dobírali si vás někdy kolegové kvůli chybějícímu titulu?

Jo. Párkrát jsem to zaslechl od Jirky Liptáka (kolega z reprezentace a člen brněnské Komety – pozn. red.). Z hecu mi to občas připomněl. Minulý rok dosáhl stejného úspěchu v Pekingu a dělal si ze mě srandu, ostatně jak je jeho stylem.

Co vám ve vaší sbírce vítězství ještě schází?

Ze seniorského mistrovství světa mám stříbrnou medaile, zlatou jsem z něj získal jen jako junior. Uniká mi zatím i výhra z finále Světového poháru.

Kam ve své kariéře první místo z Al-Ajnu řadíte?

O tom jsem zatím moc nepřemýšlel. Nemám to až tak zaškatulkované. Ale určitě jde o jeden z mých top výsledků. Závod pro mě znamenal velký boj. Triumfu si cením o to víc, protože panovaly obtížné podmínky a ani střelnice mi nevyhovovala.

Proč?

Jsou tam specifické výhledové plochy. Potýkal se s tím samozřejmě každý, ale pro mě je zrovna tento fakt dost důležitý.

Prý i hodně foukalo…

Ano. Vál velmi silný vítr, což je hodně nepříjemné. Zvlášť pro velké střelce, jako jsem já. Pořád to s vámi mele. Když jsem se pak zpětně podíval, že jsme v těchto podmínkách nastříleli v semifinále tři lidi čtrnáct terčů, bylo to pro mě až neuvěřitelné.

Při vašem triumfu na olympiádě v Pekingu pršelo, teď vál silný vítr. Jste specialista na těžké podmínky?

Za ty roky co střílím, mám nějaké zkušenosti. To mi možná v těžkých momentech pomohlo. Na druhou stranu jsem odstřílel spoustu závodů v obtížných podmínkách, které mi vůbec nevyšly. Žádný specialista tedy nejsem.

Vítězstvím jste získal účastnické místo na olympiádu v Rio de Janeiru. Ulevilo se vám?

Ano. Šlo o hlavní cíl. Každý to od vás očekává – naše federace, kluby, trenér. Pro náš sport je olympiáda hrozně důležitá. Od účasti na ní se odvíjí mnoho věcí. Jsem rád, že už jedno místo máme jisté.

Budete teď při závodech uvolněnější?

Asi jo. Ne že něco podcením, ale bude to určitě psychicky jednodušší.

Změní výhra a zajištění místa na olympiádu vaše plány do sezony?

To nebude až tak úplně na mě. Závisí to na trenérech, jaký udělají další plán. Uvidím, kam mě pošlou.