Deník Rovnost zrekapituloval jihomoravské výsledky, které mnohdy vzbudily ohlas, ale i rozpaky. Nejvíc zazářila zlatá veslařka Mirka Knapková, hluboko v poli poražených skončili dálkaři Roman Novotný se Štěpánem Wagnerem. A největší překvapení? Sedmé místo znojemského rodáka Jiřího Orsága. Třiadvacetiletý vzpěrač si ve dvojboji vylepšil osobní rekord na 426 kilogramů. Olympijského debutu v nejtěžší kategorii nad 105 kilometrů se nezalekl. „Zvedl jsem o dost víc než na Evropě, víc než na republice. Příprava šla správnou cestou a předvedl jsem maximum," pochvaloval si životní výkon.

Další příslib do budoucna? Dráhový cyklista brněnské Dukly Pavel Kelemen. Jedenadvacetiletý talent ještě před rokem jezdil bikros, v Londýně se zaskvěl mezi sprintery na dráze, i když pokukoval po osmičce. „Osahal jsem si olympiádu, což byl hlavní cíl. Chceme vše směřovat do Ria, tam uděláme lepší výsledek," nechal se slyšet.

Sychra ve finále

To zkušený střelecký matador Jan Sychra už okusil čtvrté hry, ale poprvé jej k rozstřelu o medaili dělil jediný terč. Zaznamenal 143 bodů, za celou skeetařskou soutěž minul jen sedmkrát. „S trenérem jsme oba hodně toužili po medaili. Měl jsem na ni, ale bohužel se projevila chyba, která mě zlobila už v tréninku," narážel na první ránu ve třetí pozici.

Nejsmíšenější pocity se honí v hlavě hodonínského rodáka Vítězslava Veselého. Oštěpařský mistr Evropy na Olympijském stadionu zazářil v kvalifikaci výkonem 88,34 metru. O dva dny později ve finále stačil na zlato hod o téměř čtyři metry kratší. Jenže Veselý nehodil ani tolik a za výkon 83,34 mu zbyla čtvrtá příčka. „Měl den blbec. Na Víťu jsem stejně pyšný," prohlásil trojnásobný olympijský šampion a Veselého trenér Jan Železný.

V elitní světové desítce ještě figuruje střelec Martin Strnad, který s rychlopalnou pistolí obsadil devátou pozici. Basketbalistky, v jejichž týmu nechyběly brněnské hráčky Alena Hanušová a Tereza Pecková, skončily sedmé po smolné čtvrtfinálové porážce 68:71 s Francií. Zklamání zažila i brněnská dálková plavkyně Jana Pechanová. „Závod byl výjimečně rychlý. Nebyl čas na odpočinek," hlesla poté, co v desetikilome­trovém závodě dohmátla devátá.

Ještě smutnější odjížděla brněnská tenistka Lucie Šafářová. Stejně jako na červencovém grandslamu vypadla ve Wimbledonu už v prvním kole. Ve dvouhře nestačila na Britku Lauru Robsonovou, ve čtyřhře si po boku Petry Cetkovské neporadily s Italkami Erraniovou a Vinciovou. „Na trávě se mně prostě nedaří," zlobila se Šafářová.

Jak si vedli Jihomoravané na olympiádě v Londýně?
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!