Atletická skupina z jižní Moravy čítá 36 členů. „Ve starších žákyních máme výškařku Míšu Horváthovou, která je aktuální mistryně republiky. V běhu na 800 metrů pak republikovou mistryni Pavlu Štoudkovou. Želízek v ohni je opravdu hodně. Věřím, že všichni projdou do finále," sdělila trenérka atletů Alena Nezdařilová.

Medailové ambice plavců potvrdil trenér brněnské Komety Tomáš Doubrava. „Máme šikovné chlapce i dívky v ročníku 2003, kde očekávám hodně úspěchů. V mladších kategoriích je to trošku horší, ale všude máme šanci na medaili. Nechci spekulovat, měli bychom však získat dvojciferné číslo v počtu cenných kovů," povídal Doubrava.

Čeští volejbalisté dnes zahájí juniorské mistrovství světa do 21 let. Aby se správně nabudili a turnaj zviditelnili, hráči i realizační tým absolvovali třináctihodinové focení  v  dobových válečných zbrojích, ve kterých se nemohli ani posadit.
Začíná juniorské volejbalové MS. České naděje nabudilo focení ve válečné zbroji

Největší naděje sportovní gymnastiky je čtrnáctiletý Vojtěch Šácha ze Sokolu Brno I. „Vojta je obrovský talent, doufám v nejvyšší mety. Na republikovém mistrovství skončil druhý za soupeřem, který na olympiádě nemůže závodit z důvodu věku. Šanci na medaili má obrovskou," přiblížila trenérka brněnského Sokola Kateřina Vlková.

Olympiáda 2005Před dvanácti lety hostilo Brno Hry II. letní olympiády dětí a mládeže 2005. Prvenství vybojovala výprava Jihomoravského kraje, která tak obhájila vítězství z roku 2004. Olympiády se tehdy zúčastnilo 4383 sportovců, kteří soutěžili ve 20 sportech.

Nezdařilová vnímá dětskou olympiádu jako motivaci do dalšího snažení. „Olympiáda je obr dětské kariéry. Mladí sportovci o ni mají velký zájem. Je to pro ně skvělý start do dalších bojů," popsala bývalá trenérka reprezentační výškařky Michaely Hrubé.

Basketbalistka Gabriela Andělová.
Klíčový post obsazen. Basketbalistky Králova Pole posílí rozehrávačka Andělová

Doubrava doprovází sportovce ve věku od třinácti do šestnácti let na dětskou olympiádu už od roku 2009. „Díky několika účastem mám srovnání. Spousta dětí se sportem skončila, ale řadu z nich olympiáda motivuje do další práce. Je to specifická akce, která se s jinými nedá srovnat. Olympiáda je pro děti daleko víc než třeba mistrovský republiky, odnesou si velké zážitky," povídal plavecký kouč.

Vlajku na slavnostním zahájení ponese brněnská skifařka a reprezentantka Mirka Topinková-Knapková. „Přestože jsem byla na čtyřech olympiádách, nikdy jsem se nezúčastnila zahájení ani zakončení. I pro mě to bude premiéra," usmívala se olympijská vítězka.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ