A ne jednou, rovnou několikrát. Šlo o badmintonisty Jehnic. Ti nevyrazili za památkami, ale na klubové mistrovství Evropy.

Přivezli si hodně cenné upomínkové předměty. Obhájili totiž bronz. „Jiný suvenýr jsme si nepřivezli," přiznal brněnský badmintonista Adam Mendrek.

Devatenáctiletý talent byl u stejného jehnického úspěchu před dvěma lety. Tentokrát se o semifinálovou účast zasloužila sestava Adam Cwalina, Jarolím Vícen, Petr Koukal, Adam Mendrek, Alžběta Bášová a Kamila Augustyn. „Neměli jsme vůbec strach. Jeli jsem tam úplně uvolnění a atmosféra byla celý turnaj skvělá," upozornil syn účastníka olympiády v Barceloně Tomasze Mendreka.

Očekávání na brněnské výpravě ale přesto ležela. „Tlak byl možná ze strany české federace nebo našich fanoušků. My jsme si turnaj hlavně užívali," řekl.

Mendrek si v semifinálovém souboji proti francouzskému Chambly Oise vyzkoušel roli týmové jedničky. Kvůli zranění totiž odpadli Mendrekovi kolegové. Včetně české jedničky Petra Koukala. „Byl jsme nažhavený a chtěl jsem si zahrát. Myslím, že jsme podal docela dobrý výkon," ohodnotil se Mendrek.

V hale si užíval fantastickou atmosféru. Navzdory tomu, že francouzské publikum pochopitelně podporovalo vlastní hráče, našel si mladý Brňan vlastní recept. „V hlavě jsem si říkal, že vlastně fandí mně. Ale publikum jsem vnímal hlavně před a po zápasem. Jinak jsem se soustředil na hru," upozornil talentovaný hráč, kterého ohromila velikost Notre-Dame.

Suvenýry ale hodlá přivézt až z New Yorku. Tam teď míří společně s parťákem Koukalem na prestižní US Open. Vyráží na něj v úterý.