Jak moc se za tu dobu Dauhá proměnilo?

Mocně se buduje spousta nových silnic, zmizely orientační body, které jsme měli. Staví se nové čtvrtě, kde dřív byl písek, budují se mezinárodní univerzity. Vyrůstají velká obchodní centra, uvnitř mají napodobeninu italských Benátek, kde se jezdí na gondolách. Nebo hokejové hřiště s rozměry NHL, kde hraje katarský národní tým a celoroční liga s osmi mančafty. Je to nehostinné místo, ale máme to tam rádi. Stát dělá pro obyvatele maximum, aby horké měsíce zvládali. Dá se třeba běhat na klimatizovaném stadionu.

Cyklistický šampionát se jel na uměle vybudovaném poloostrově Perla Kataru. Znáte to tam?

Když jsem z Kataru odjížděl, teprve její budování začalo. Navozili tam zeminu a kameny a postavili nové město. Pořád je poloprázdné, ale pomalu se zalidňuje. Bylo velmi prozíravé, že závody přesunuli tam, udělali patnáctikilometrový okruh po krajích Perly.

O diváky bylo postaráno?

Měli vstup zdarma. I pro ně bylo teplo náročné, při západu slunce bývá 45 stupňů. Dobrovolníci rozdávali zdarma chlazené vody, ledové džusy, deštníky. Většina fanoušků tři čtvrtě závodu viděla v chládku 
v klimatizované fanzóně a šla jen na start a na závěr. Pořadatelsky to pro mě byl zážitek. Všude bylo snad padesát kilometrů plotů, nikde ani místečko, aby se fanoušek nedostal na trať. Organizace na jedničku.

Jak náročné podmínky měli závodníci?

Jezdil jsem v Kataru na kole a vím, čím museli projít. Pět a tři čtvrtě hodiny pro závod profesionálů bylo úplně na hraně. Pořadatelé připravili asi tři tisíce bidonů (plastové nádoby na vodu – pozn. red.), deset tisíc litrů vody, povolili ji dávat na celé trati. Juraj Sagan říkal, že co pět minut při závodě vypili či vylili jeden bidon. Skoro nic nejedli, akorát gely či želé, do pytlíků dostávali led. Vedro a vítr byly rozhodující faktory. Viděli jsme dvě holky omdlít. Smekám před závodníky.

Také jste měl možnost si okruh vyzkoušet. Jaký byl?

Objel jsem čtyři kola po patnácti kilometrech a hned jsem poznal, že na poziční boj bude nesmírně náročný. Kruhové objezdy, vracečky, zatáčky, silnice není moc široká a do cíle se zvedala, takže spurt byl na malém kopečku. Hned jsem si řekl, že to bude po Petera Sagana jak dělané. Vítr se také hodně točil, střídavě foukal zleva, zprava, proti i do zad.

A Peter Sagan skutečně obhájil titul mistra světa.

Kolem nás byl na tribuně jeho fanklub a celou dobu řval. Všiml jsem si, že mu přál každý, Belgičané, Nizozemci i Dánové.

V Kataru se chystá také fotbalové mistrovství světa v roce 2022. Všiml jste si toho?

Všechno se k němu koncentruje. Staví se čtyřicetikilo­metrové metro, nadzemka i podzemka. Všechny stadiony se renovují, budou mít střechy. Bývalí svěřenci mi říkali, že stát omezil dotaci ostatním federacím a většinu peněz uvolnil pro úspěch mistrovství světa. Už teď je Katar na šampionát připravený, ale chtějí to vyšperkovat na maximum a udělat světovou událost. Věřím, že jsou toho schopní.

. V katarském Dauhá Svatopluk Buchta sledoval mistrovství světa s manželkou Dagmar. Zdroj: archiv Svatopluka Buchty

V katarském Dauhá Svatopluk Buchta sledoval mistrovství světa s manželkou Dagmar. Foto: archiv Svatopluka Buchty