„Pro klub byla baráž vyčerpávající po ekonomické i psychické stránce. Už nikdo nechce zažít, aby jeden zápas rozhodoval o bytí a nebytí basketbalu v Brně," vrací se generální manažer týmu Martin Pavelec k závěru minulé sezony.

Zásadní změnu oproti předchozím dvěma ročníkům, v nichž Mmcité skončilo na posledním místě, představuje angažování dvou amerických posil už od startu sezony. Brněnský celek vyztužili v létě křídelník Andell Cumberbatch a pivot Paul Egwuonwu. „Přišli proto, aby naši mladí hráči měli možnost se zlepšovat. Když se s nimi poměří na tréninku, posune je to zase dál. Navíc uvidí i jiný přístup, u Američanů je patrný profesionalismus v přípravě," vysvětluje nový trenér Tomáš Pětivlas, který ve funkci nahradil Vladimira Paunoviče.

Poučili se

V minulé sezoně přišel Mmcité vypomoct jiný Američan Larry Cox, ovšem po týdnu mu klub ukázal dveře. „Hráče jsme špatně oskautovali. U dvou nových posil jsme si ověřili, že má smysl jim smlouvy nabídnout," odmítá Pavelec další omyl.

„Oba jsou dobří po basketbalové i lidské stránce. Věřím, že pro tým budou přínos," doplňuje zkušený pivot Michal Norwa.

ÚVODNÍ LOS
- 14. října, 18.00: Děčín (venku)
- 17. října, 18.30: J. Hradec (doma)
- 21. října, 18.00: Opava (v)
- 24. října, 18.30: USK Praha (d)
- 28. října, 17.30: NH Ostrava (v)
- 31. října, 18.30: Ústí n. L. (d)
- 4. listopadu, 18.00: Pardubice (v)
- 9. listopadu, 20.00: Svitavy (d)
- 11. listopadu, 17.45: Kolín (v)

Se ztrátou rozehrávače Ondřeje Šišky se tým snaží vyrovnat prostřednictvím angažování Michala Šotnara ze Svitav. A to i v kabině. „Stejně jako Ondru ho značí různé srandičky, rozehrávači jsou u nás prostě zábavní," usmívá se Norwa.

Vzhledem k šesti odchodům a čtyřem příchodům je velká slabina týmu nesehranost. „Většina mančaftů se dává dohromady dva až tři roky. My začínáme zase od začátku. Není to jen o individuálních kvalitách, hráči musejí na hřišti vědět i o postavení ostatních. To nejde zvládnout za měsíc," varuje Pětivlas.

Pro jeho svěřence představuje první ostrou prověrku středeční duel druhého kola od šesti hodin večer v Děčíně, tedy na palubovce nového Šiškova klubu. „Těším se ze dvou důvodů. Zaprvé to bude můj první domácí ligový zápas v dresu Děčína, a zadruhé proto, že hrajeme proti týmu, kde jsem strávil několik let," vzkazuje Šiška.

Hosté startují sezonu až ve druhém kole, jelikož úvodní duel s Nymburkem sehrají v náhradním termínu. „Děčín patří mezi největší favority ligy, spolu s Pardubicemi a Prostějovem usiluje o účast ve finále. Zajíždíme k velice kvalitnímu týmu, který je silný v protiútocích a na útočném doskoku, takže se musíme zaměřit na obranný doskok a minimalizovat ztráty. Nemáme co ztratit a pokusíme se vyhrát," hlásí Pětivlas.

SOUPISKA TÝMU

Rozehrávači: Michal Šotnar (23 let), Jan Kozina (20 let), Martin Vyroubal (19 let), Marek Líčeník (19 let)

Křídla: Marian Hrabovský (21 let), Zdeněk Nehyba (19 let), Martin Müller (21 let), Filip Šmíd (23 let), Radek Pumprla (20 let), David Nehoda (24 let), Roman Zachrla (28 let), Andell Cumberbatch (22 let), Michal Jedovnický (20 let)

Pivoti: Paul Egwuonwu (24 let), Michal Norwa (32 let), Ivo Prachař (32 let), Jaroslav Prášil (35 let)

Přišli: Michal Šotnar (Svitavy), Andell Cumberbatch (New Jersey), Paul Egwuonwu (Glasgow Rocks)

Odešli: Ondřej Šiška, Jakub Krakovič, Petar Marič, Ondřej Dygrýn, Michal Semerád, Jakub Jokl