Jeho svěřenci i tak zaznamenali fantastický úspěch, oba fináloví účastníci totiž vybojovali postup na mistrovství světa do 23 let, které bude příští rok. „První pocity po prohře byly strašné, už se mi to zrovna s Nizozemskem stalo ve finále mistrovství Evropy dvakrát. Teď už zklamání pomalu vy-prchává a uvědomuji si, co jsme dokázali. Hráči i realizační tým odvedli super práci,“ ocenil nadhazovač brněnských Draků Ondřej Furko, který zahájil finále.

Domácí výběr prošel turnajem bezchybně až do boje o zlato, kde po třech směnách vedl o čtyři body. Jenže v šesté směně Nizozemci srovnali a v následujících dvou odskočili o dva body. Češi se ještě zmohli a dotáhli duel do nastavení, které prohráli 1:2. „Tento rok jsem cítil, že jsme si s Nizozemci naprosto rovni. Byli jsme strašně silní komplexně. Jak nadhazovači, tak pálkaři i polaři jsme hráli spolu jako jeden celek. Bojovali jsme naprosto dokonale a líbilo se mi, jak jsme hráli, bohužel to nedopadlo,“ smutnil Furko.

Jan Štencel.
Kometa proti Slovanu hájí šňůru výher, do sestavy se vrací Jan Štencel

Když si stoupl před nabitý kotel, dolehla na něj nervozita. „Jak jsem se dozvěděl, že budu startovat finále, cítil jsem respekt, ale každým nadhozem jsem se zklidňoval. Necítil jsem, že musím, ale že to je pro fanoušky. Bylo to mé první mistrovství Evropy v Brně a nikdy jsem si turnaj neužil víc. Diváci nás povzbuzovali dokonale, halda lidí řvala ve finále do poslední směny, i když se hrálo tak dlouho,“ děkoval nadhazovač.

Chadim do domácího výběru nominoval čtyři baseballisty Draků a čtyři z dalšího brněnského týmu Hrochů. Namíchal úspěšný mix. „Druhé místo je vážně monster úspěch. V součtu bodů, které čeští baseballisté vybojovali i v jiných kategoriích, jsme se dostali na dvanácté místo na světě v kolektivním celosvětovém sportu,“ vyzdvihl trenér.

Chadim zažil v Brně další milník kariéry. Před sedmi lety dotáhl v Brně k evropskému titulu výběr do 21 let. „Tohle stříbro řadím o trošku výš. Přece jen baseball hráčů do třiadvaceti let už je mužštější a vyzrálejší, navíc jsme ve finále hráli s Nizozemci, zatímco před sedmi lety s Ruskem, které už baseballově ztrácí jméno. Teď se v Brně sešlo devět z deseti nejlepších týmů z posledního mistrovství Evropy mužů,“ porovnával úspěšný kouč.

Tišnov vedl už v prvním poločase o dvě branky, když se prosadili David Bednář a Jiří Huška, po hodině hry přidal třetí zásah Tomáš Sodomka. Za Žďár korigoval Lubor Trojánek, domácí pojistku pak přidal Daniel Pospíšil.
Tišnov si připsal první výhru, Rosice opět remizovaly

Polovina z evropských šampionů do 21 let z roku 2010 nyní patří k základním pilířům mužského národního celku, stejnou budoucnost předpovídá i současným svěřencům. „Tenhle tým není o nic slabší a tipuji, že do pěti let se také nejmíň polovina dostane do mužské reprezentace. Dostatek síly pro profesionální baseball ukázali Martin Mužík a Marek Chlup, dostatek rychlosti Vojta Menšík a Adam Hajtmar, dostatek nadhazovačského potenciálu mají všichni tři startéři Honza Novák a Ondrové Satoria i Furko,“ dodal kouč.

Češi na EuruSKUPINA D:
Česká republika – Litva 15:0 po šesté směně
Ukrajina – Česká republika 1:12 po sedmé směně
Česká republika – Belgie 17:0 po páté směně
ČTVRTFINÁLE:
Česká republika – Francie 5:1
SEMIFINÁLE:
Španělsko – Česká republika 3:7
FINÁLE:
Česká republika – Nizozemsko 9:10 po desáté směně