"Zkusili jsme ráno ve warm upu jet v plné zátěži, abychom vyzkoušeli, jestli ruka může vydržet celý závod. Bohužel ta bolest byla opravdu silná a těžko bych mohl vydržet jet na plno tři čtvrtě hodiny," uvedl v prohlášení Abraham, který se zranil při červnových testech ve španělském Aragónu a kvůli zlomenině chyběl už v předchozím závodě v britském Silverstonu.

Abraham v kvalifikaci v Assenu obsadil 17. místo a nenastoupit do závodu se rozhodl po dnešním vyšetření. Po něm mu lékaři řekli, že zátěž by mohla léčbu zkomplikovat. "Jediný způsob, jak dát ruku do pořádku, je absolutní klid. Na základě toho jsme se rozhodli, že s velkou pravděpodobností vynecháme i příští závod na německém Sachsenringu, protože během pěti dnů se ruka nezahojí," přidal Abraham.

Český jezdec doufá, že během dvou týdnů klidu a rehabilitace ruku doléčí a bude moci startovat na GP v italském Mugellu. "Vynechání Německa je pro mě hodně nepříjemné, pro české fanoušky je to kromě Brna nejbližší závod a vím, že se jich tam hodně chystalo. Všem se jim alespoň takto omlouvám," dodal.

V dosavadních šesti závodech MotoGP Abraham dvakrát bodoval a třikrát nedokončil. V průběžné klasifikaci je se čtyřmi body na 17. příčce.

Jihomoravský motocyklista Jakub Kornfeil obsadil ve Velké ceně Nizozemska v Moto3 třinácté místo. Potřetí za sebou zvítězil Španěl Maverick Viňales a upevnil si vedení v průběžném pořadí šampionátu.

Sedmnáctiletý Viňales v Assenu o triumfu rozhodl v poslední zatáčce dramatického závěrečného kola. Navázal tak na vítězství z předchozích závodů v Katalánsku a Velké Británii, první místo obsadil také v úvodní Grand Prix sezony v Kataru.

O dalším umístění na stupních vítězů sedmého závodu sezony rozhodovala cílová fotografie. Druhý skončil Němec Sandro Cortese, třetí byl Brit Danny Kent a poprvé v kariéře se tak probojoval na stupně vítězů.

Devatenáctiletý Kornfeil dojel do cíle se ztrátou dvanácti vteřin na první místo a bodoval potřetí za sebou.