I jeho svěřence na startu zimní přípravy zastihly v podvečerních trénincích teploty pod nulou. „Když už máte na tréninku minus sedm, není to moc zdravé prostředí. Počasí sledujeme a snažíme se mu přizpůsobit tréninky. Extrémní zimu nahradíme třeba posilovnou. Je potřeba na to trochu dbát, myslím, že když je víc než minus pět, už by se venku moc trénovat nemělo," vysvětluje kouč Rosic.

Příprava v úterý odstartovala i hráčům Bučovic, kteří ladí formu na jaro v krajském přeboru. Většinu ledna stráví i ze zdravotních důvodů v hale. „Kluci mají zaměstnání, fotbal je neživí, takže se je snažím šetřit," upozorňuje bučovický trenér Ladislav Kachlík na další aspekt amatérského fotbalu.

Hráči při venkovních trénincích v lednu většinou navlékají víc vrstev oblečení. „Když se člověk zahřeje, už zimu ani nepociťuje. Je to spíš o hlavě, jak se hráč mrazu poddá, nebo se ho snaží překonat," líčí útočník Jindřich Stehlík z třetiligového Blanska.

Letošní teploty pro něj ještě nejsou extrémní. „Ve Zbrojovce jsme v mládeži jednou trénovali snad v minus dvanácti. To už mi přišlo hodně," vzpomíná Stehlík. „Jak teplota spadne pod minus deset, už to pro organismus není žádná hitparáda," potvrzuje Kachlík.

Podstatnou roli pro hráče představuje rozcvička. „Nesmíte stát, je potřeba se rychle zahřát. Hlavně se nezpotit a pak vychladnout, to je pak mráz cítit úplně nejvíc," říká Stehlík. Fotbalisté si na zmrzlém povrchu také dvakrát rozmyslí, zda vytáhnout skluz. „Vždycky ho udělám a pak si nadávám, že jsem do něj šel," směje se Stehlík.

Vedle mrazu fotbalu nenahrávají ani přívaly sněhu, lze je však využít i pozitivně přípravou na běžkách. Jihomoravské kluby ji ale příliš nezvažují. „Plánovali jsme je v Luhačovicích, ale hráči jsou příliš pracovně vytížení. Naopak zařadíme aerobik pod vedením místních trenérek," slibuje Kachlík.

Kugler nezařazuje běžky z výkonnostních rozdílů mezi hráči. „Je to dobrá průprava, nicméně ne každý na běžkách umí. Pro někoho bude zátěž deset kilometrů v pohodě, pro někoho nepřekonatelná vzdálenost," oponuje trenér třetího celku tabulky divize D. „Asi bych se hodně nadřel, nikdy jsem na běžkách nestál," dodává Stehlík.

V Bučovicích si vedle lekcí aerobiku užijí fotbalisté další sporty zejména v úvodu přípravy. „Zahajujeme vždy sedmibojem. Rozdělíme se do dvojic a hrajeme ping pong, badminton či nohejbal," říká Kachlík.

Jestliže před mrazem se hráči mohou schovat do hal, chřipkové epidemii někteří z nich neuniknou. „V přípravě je nás přes dvacet, ale chodíme v šestnácti, většinou tak čtyři hráči chybí. Ale kdyby byly teploty kolem nuly, je epidemie asi ještě větší," míní Kugler.

Příprava v praxi
ÚVODNÍ PLÁN BUČOVIC:
17. a 21. ledna: hala (90 minut)
22. ledna: individuální příprava (běh 7,5 km, tři série 4×100 m)
24. a 27 ledna: hala (90 minut)
29. ledna: individuální příprava (běh 7,5 km, tři série 4×100 m)
31. ledna: hala (90 minut)
2. února: umělá tráva (90 minut)
4. února: HFK Olomouc – FC Bučovice (přátelsky)