Čtrnáctinásobné mistryně České republiky jdou do střetnutí s městským rivalem až z osmého místa. Svěřenky kouče Jana Bobrovského v lize čtyřikrát zvítězily a pětkrát prohrály. Razantně omlazený tým letos nehraje evropské poháry, a tak je pro něj derby jeden z vrcholů dlouhodobé části sezony. „Máme jen jeden zápas v týdnu, navíc jsme minule smolně prohrály. O to větší motivaci máme uspět," hlásí Kašpárková.

loňské duely
- 11. kolo: Žabiny Brno – Valosun Brno 51:78 (9:16, 24:37, 38:63), nejlepší střelkyně: Fontenetteová 20 – Šípová 21.

- 22. kolo: Valosun Brno – Žabiny Brno 69:77 (18:24, 38:39, 52:57), nejlepší střelkyně: Šípová 14 – Hindráková 25.

Valosun naproti tomu prochází náročným obdobím. Vzhledem k účasti v EuroCupu stíhá dva duely týdně. Ve středu vykřesal po výhře 72:49 nad Orange Blizzards naději na postup ze základní skupiny G. „Je to pro nás vzpruha, která nás nabudí do derby. Musíme se ale soustředit na svoji hru, na obranu. Nasazení je potřeba víc než stoprocentní," burcuje svůj tým pivotka Valosunu Edita Šujanová, která v minulosti nastupovala i za Žabiny.

Zatímco dlouhá léta hrával evropské poháry právě celek ze Žabovřesk, v letošní sezoně se role obrátily. „V Brně jsme teď trochu opomíjený tým, ale právě v derby chceme ukázat, že jsme taky pořád tady," říká Kašpárková.

„Výhra v EuroCupu asi Valosun povzbudila, ale v lize ukazujeme, že dokážeme hrát vyrovnané zápasy se všemi soupeři," dodává hostující kapitánka.

Valosun má na šesté pozici v tabulce jen o jednu výhru víc než Žabiny. V minulém ročníku v městských derby vždy vyhrál hostující celek. „Podle postavení v tabulce jsme asi favorit, ale derby má svoje specifika, bude to hodně o nervech a o tom, kdo se první chytne. Ale my hrajeme doma a doma chceme vyhrávat. I pod dojmem zápasu v EuroCupu do derby jdeme s cílem zvítězit," burcuje královopolský kouč Marian Svoboda svůj tým do souboje, který startuje v půl čtvrté odpoledne.