Český titul v časovce bral pak jezdec ze Sobůlek na Hodonínsku Jan Bárta. „Prožívám dobrou sezonu, mám za sebou hodně dobrých umístění. Republika je pro mě však přece jen srdeční záležitost," uvažoval nad hodnotou triumfu v rozhovoru pro ČTK člen německé stáje NetApp.

Ani jeden triumf neobhájila dvojnásobná olympijská medailistka v rychlobruslení Martina Sáblíková, která hájí barvy brněnského Nowis Teamu. V časovce skončila stříbrná za dráhovou specialistkou Jarmilou Machačovou.

V hromadném závodě brala bronz, vedle Šulcové ji předstihla ještě Martina Růžičková. „Tušil jsem, že jakmile se dostanou do spurtu, nemáme na ně," uvedl trenér Sáblíkové Petr Novák.

Vítězství bikerky Šulcové v závodě na 99 kilometrů se rozhodně nečekalo. „Tajně jsem v medaili doufala, ale rozhodně jsem nečekala zlato. Měla jsem štěstí, že jsem dokázala zareagovat na nástup Sáblíkové. Ve spurtu jsem nastoupila asi 150 metrů před cílem a vyšlo to, jsem moc šťastná," hlásila svěřenkyně bývalého vynikajícího spurtéra Jána Svorady.

Zatímco v časovce vládli na společném šampionátu Slováci, kdy se celkově druhý Bárta vklínil mezi dvojčata Petera a Martina Velitsovi, hromadný závod patřil českým jezdcům.

Jezdce se stájí ProTour ovšem zaskočil bývalý profesionál a dráhový specialista Milan Kadlec. V sedmatřiceti letech si vyjel první domácí titul před Františkem Raboněm a Jiřím Polnickým. „Řadím ho hodně vysoko, hned za bronz z dráhového mistrovství světa. Chtěl jsem moc vyhrát, ten titul mi do sbírky chyběl a je to pro mě veliká satisfakce," radoval se veterán pražské Dukly.

Největší kandidáti na olympijskou nominaci do Londýna skončili v hromadném závodu mezi poraženými. Zdeněk Štybar dojel šestý, hned za ním Roman Kreuziger, Bárta byl čtrnáctý.