Mezi úspěšné „vozataje", kteří strávili v královně motorsportu dohromady sedmnáct sezon a zúčastnili se víc než dvou stovek závodů, patří i Christian Klien, Vitantonio Liuzzi či Gianni Morbidelli. A právě tato trojice bude hlavní lákadlo šampionátu Superstars Series, který od pátku do neděle zaplaví brněnskou dráhu. „Diváci uvidí závody extrémně silných cestovních vozů proslulých značek Mercedes, BMW, Porsche nebo Jaguar. Za volanty navíc budou sedět zkušení jezdci," poukázal mluvčí Automotodromu Brno Jiří Smetana na účast dvojnásobného šampiona FIA Grand Tourismo Thomase Biagiho či trojice z formule 1.

Z ní dosáhl největšího úspěchu nyní už pětačtyřicetiletý Morbidelli, který v devadesátých letech soupeřil na tratích i s takovými legendami jako Alain Prost či Ayrton Senna. V roce 1995 zázračně dojel ve Velké ceně v australském Adelaide dokonce na třetím místě. „Šlo o snové zakončení sezony," vzpomínal Ital, který bude řídit Audi RS5 se startovním číslem 45.

Liuzzi s Klienem se po tratích formule 1 proháněli v tomto tisíciletí. V sezoně 2005 spolu například soupeřili o sedačku v týmu Red Bull Racing, kde je později vystřídal současný mistr světa Sebastian Vettel. O víkendu se oba potkají jako soupeři v sérii Superstars. „Půjde o moji první zkušenost s brněnskou tratí. Vím, že je hodně technicky náročná, což ale může sedět našemu BMW," přemýšlel Klien.

Jezdci z formule 1 se představí na Masarykově okruhu poprvé od září 2009, kdy si na dráze zajezdil testovací pilot Ferrari Marc Gené. Ten s rok starým modelem zajel traťový rekord.

Závody Superstars Series se jedou v neděli, doplňkový program začíná na okruhu už od pátku. Ve čtvrtek od půl čtvrté odpoledne si mohou fanoušci přijít do Galerie Vaňkovka pro podpisy vybraných jezdců včetně Kliena.

SUPERSTARS SERIES NA MASARYKOVĚ OKRUHU

O ŠAMPIONÁTU:

- vrcholný automobilový podnik letošní sezony na brněnském Masarykově okruhu

- luxusní limuzíny a sedany radikálně upravené pro závodní použití

- vozy o objemu minimálně 3,8 litru se šesti válci

- sérii Superstars doplní závod GT sprint, ve kterém soutěží vozy známé ze série FIA GT

NEJ Z PROGRAMU:

Čtvrtek – 15.30: autogramiáda 
v Galerii Vaňkovka (Christian Klien, Thomas Biagi, Edoardo Piscopo, David Palmi)

Pátek – 9.00: testy, volné tréninky a kvalifikace (všechny třídy)

Sobota – 15.30: kvalifikace (Superstars Series)

Neděle – 9.15 a 17.30: závody (Superstars Series)