I to svědčí o jeho pohodě. Italský diblík vede průběžné pořadí mistrovství světa a v Brně může přidat už osmý triumf na Masarykově okruhu, čímž se osamostatní na čele nejúspěšnějších jezdců. „V Brně jezdím rád. Trať i fanoušci jsou fantastičtí," zopakoval muž s číslem 46. Pokud v neděli vyhraje, od pořadatelů si vyslouží zvláštní cenu. „Dáme mu dlažební kostku ze starého přírodního okruhu," předeslal už dřív mluvčí automotodromu Jiří Smetana. Získal by tak památku, kterou má už léta schovanou v kanceláři spolumajitel okruhu Karel Abraham starší.

V Brně Rossi v roce 1996 odstartoval svým prvním vítězstvím v závodě mistrovství světa svou blyštivou kariéru. „Na ten okamžik nikdy nezapomenu. Výhra znamenala vykročení k mojí profesionální dráze. Tady jsem si uvědomil, že se motorkama budu živit," zavzpomínal.

Po výborných letech, kdy vyhrával jednu Velkou cenu za druhou a stal se legendou, přišel útlum. Svůj poslední z devíti titulů mistra světa získal před šesti lety. V roce 2011 následoval přesun od Yamahy k Ducati a trápil se ještě víc. Dvě sezony mu stačily. Vrátil se zpět a pookřál.

Už loni skončil v šampionátu druhý a letos má nakročeno k titulu. „V posledních sezonách nebyly moje výsledky tak fantastické jako v začátku. I proto, že mi vyrostli kvalitní soupeři. Teď se už opět cítím lépe, víc se mi daří," vyprávěl šestatřicetiletý Ital.

Z posledních devatenácti startů stál osmnáctkrát na stupních vítězů. To je vizitka, že je zpátky v plné parádě. „Jezdí na sto deset procent," poznamenal český jezdec Karel Abraham. Pokud si domů kus brněnské historie neodveze, bude to zklamání.