„Tentokrát do rozhodování zasáhly i vnější vlivy. Romča je nemocná, proto padla volba na ni,“ okomentoval vyřazení hráčky Frisco Sika Brno Blažek. Už dříve původní osmnáctičlenný kádr musely opustit Kateřina Zohnová, Michaela Zrůstová, Kateřina Bartoňová a Alena Hanušová. „Nominace nevznikala z minuty na minutu. Celou přípravu jsem si utvářel celkový obrázek,“ dodal trenér národního družstva. Hartigová i Hejdová zůstanou podle původního plánu se zbytkem kádru, zúčastní se všech tréninků, při zápasech je však čeká pouze místo na tribuně.

A na ní bude pořádně narváno, alespoň při zápasech české reprezentace. Pořadatelé oznámili, že zápasy basketbalistek se lvíčkem na prsou jsou vyprodané. „Je vidět, že tenhle sport v Brně něco znamená. Fanouškům každý den ještě nabídneme zhruba dvě stě lístků, které nám vrátí organizace FIBA,“ upozornil šéf brněnského pořadatelského výboru Jan Peška. Na ostatní zápasy zbývá asi čtvrtina vstupenek.

První duel českého výběru je na programu ve čtvrtek v brněnské hale ve Vodově ulici proti Argentině. Hraje se od šesti hodin večer. „Ještě nás čeká pár tréninků a taktická příprava, kterou jsme posunuli o den dopředu,“ prohlásil trenér Blažek.

Jeho svěřenkyně bydlí v hotelu Voroněž a zatím se i kvůli blízké vzdálenosti připravují v Univerzitním kampusu v Bohunicích. „Už se neskutečně těšíme na první zápas. Chceme na hřišti ukázat, že jsme se dobře připravily. Přejeme si, aby si diváci s námi atmosféru mistrovství světa pořádně užili,“ podotkla kapitánka národního týmu Hana Horáková.

Nominace na MS
Rozehrávačky: Hana Horáková (Fenerbahce/Tur.), Veronika Bortelová (Polkowice/Pol.)
Křídla: Jana Veselá (Valencie/ Šp.), Eva Vítečková, Markéta Bednářová, Tereza Pecková, Kateřina Elhotová (všechny USK Praha)
Pivotky: Michaela Ferančíková, Petra Kulichová, Edita Šujanová (všechny USK Praha), Ivana Večeřová (Valosun Brno), Ilona Burgrová (Bourges/Fr.)
Pozn. red. – Vyřazené Romana Hejdová a Michaela Hartigová se dál připravují s týmem, ale na MS hrát nemůžou