Lépe naladěné odjely do národního týmu hráčky Valosunu, kterým patří v lize šestá příčka, zatímco Žabiny jsou osmé. „Moc spokojení nejsme. Spoustu zápasů jsme ztratily těsným rozdílem, třeba jen o dva nebo tři body. Máme druhý nejmladší tým v soutěži a scházejí nám zkušenosti. Dobře rozehrané zápasy nedotáhneme do vítězství," posteskla si kapitánka Žabin Barbora Kašpárková.

reprezentantky
- Valosun Brno: Beáta Adamcová, Sarah Beránková, Magdalena Heroschová, Eva Kopecká, Kateřina Sedláková, Pavla Švrdlíková (v nominaci figurovala také Edita Šujanová, ale kvůli zranění kolena na sraz neodjela)

- Žabiny Brno: Petra Holešínská, Lucie Hošková, Barbora Kašpárková, Klára Křivánková, Natálie Stoupalová, Lenka Šoukalová

Ve čtyřicetičlenné nominaci národního celku jsou i hráčky do dvaceti let, ze kterých vzejde nový tým této věkové kategorie pro mistrovství světa 2016.

Jedna z reprezentantek těžce snáší i zmíněnou porážku 51:82 v derby. „Byl to náš nejhorší zápas v sezoně, i když započítám letní přípravu. Leží mi to v žaludku. Strašně jsem chtěla a možná nám právě přemotivovanost uškodila," smutnila Kašpárková.

Žabiny na výhru nedosáhly ani přes dvacetibodový příspěvek Maji Vučurovičové, která tak téměř naplnila svůj sezonní průměr. V něm je v pořadí nejlepších střelkyň soutěže na druhém místě. „Bodově nás drží, i když je to někdy na úkor obrany. Je lídr týmu. Švédka Ulrica Holmqvistová je zase větší bojovnice," popsala Kašpárková přínos cizinek.

Zahraniční posila Lenita Sanfordová hrála důležitou roli také ve Valosunu. „Na pozici pivotky byla hodně vytížená Šujanová, ale když jsme vzali druhou, kádr to uklidnilo," všiml si předseda královopolského celku Richard Foltýn.

Výhra nad Žabinami v derby představuje pro Valosun po několika nevýrazných výsledcích v lize příslib do druhé poloviny základní části. „Zaznamenal jsem to na hráčkách i trenérovi. Je teď docela škoda, že je reprezentační přestávka. Možná bychom právě teď chtěli hrát dál," pousmál se Foltýn.

Zatímco jeho tým je stále ve hře o třetí místo za neporaženými celky USK Praha a Nymburkem, Žabiny touží aspoň po účasti v play off. „Je to první meta. Pokud se nám bude dařit, chceme zabojovat i o umístění do šestého místa," naznačila Kašpárková.