Možná jsme slabší, ale na cílech se nic nemění. S takovou vizí vstupují basketbalistky brněnského Imosu do nového ročníku Euroligy. Už osmnáctého. „Vím, že družstvo je třeba slabší než loni, ale nemyslím si, že bychom měli podávat slabší výkony. Při troše štěstí můžeme něco uhrát," přemítá před středečním startem soutěže trenér Jan Bobrovský.

Jeho svěřenky vstoupí do evropské soutěže od šesti hodin večer utkáním v maďarské Šoproni. „Šoproň je pro nás hratelný soupeř. I když nás pasují na outsidera, chceme být černý kůň skupiny," vyhlašuje křídelnice Alena Hanušová.

Brňanky touží napravit loňský ročník, ve kterém skončily se dvěma vítězstvími z dvanácti zápasů na posledním místě základní skupiny. „I loni jsme chtěly postoupit. V některých zápasech jsme měly vítězství na dosah, ale nakonec to nevyšlo," vzpomíná na předchozí ročník kapitánka týmu Anna Jurčenková.

Maďarský start

Stejně jako v minulém ročníku začíná Imos svoji evropskou pouť na maďarské palubovce. Loni podlehl Györu těsně 70:72. „Od té porážky se odvíjelo celé naše další vystoupení v Eurolize. Chyběla nám sebedůvěra, kterou jsme právě v Györu ztratili," vrací se k minulému ročníku Bobrovský.

Letos se jeho tým poměří s Šoproní. Maďarský mistr v létě změnil hlavního trenéra, když Norberta Szekelyho po sedmi letech nahradil Srb Igor Polanek. Mezi novými posilami vyčnívá duo Američanek Kelly Farisová s Tiannou Hawkinsovou či slovenská pivotka Katarína Tetemondová. „Podíváme se na videu, jak nové posily do týmu zapadly. Šoproň pro nás byla vždy velký soupeř, vždy se jednalo o vyrovnaná utkání. Pro naše další účinkování v Eurolize bude hodně záležet na tom, jak první zápas zvládneme," míní Bobrovský.

V boji o postup do vyřazovací části se Imos v základní skupině B střetne ještě s Fenerbahce Istanbul, Naděždou Orenburgem, Wislou Krakov, Rivasem Madrid a Montpellierem. „Krakov jsme minulý rok porazily, věříme si i na Montpellier. Ale třeba Orenburg a Fenerbahce jsou na jiné ekonomické úrovni, takže to s nimi bude složité. Ale určitě se je pokusíme potrápit," odhaduje Hanušová rozložení sil ve skupině, ze které postoupí čtyři nejlepší celky. Dál se podívají i dva nejlépe postavené týmy z pátých míst.

Brněnský vítěz Euroligy z roku 2006 naposledy pronikl do vyřazovací fáze před čtyřmi lety. „Chceme hrát o postup, s menším cílem nemá naše účast v Eurolize smysl. Děvčata jsou připravená a pro spoustu z nich je i bonus, že si Euroligu v Brně zahrají," říká prezident klubu Michal Chládek.

Bez Horákové

O evropské vavříny už se s Imosem nebude bít bývalá kapitánka Hana Horáková, která po minulé sezoně ukončila kariéru. „Holky si na ni možná vzpomenou, ale někde na kafi. Není tady, musejí to odehrát jiní," povídá Bobrovský.

Do týmu naopak přibyla Slovenka Jalčová a Švédky Keyová a Hamilton-Carterová. „Zapadly dobře. Už nás naučily i něco švédsky, ale to se neříká," směje se Hanušová.

S obměněným týmem zatím Imos okupuje v domácí soutěži až třetí místo, když prohrál s Hradcem Králové i Mladou Boleslaví. „Bylo to špatným přístupem a podceněním soupeře," neskrývá Hanušová.

V sobotní generálce na Euroligu Imos porazil DSK Basketball 77:56 a připsal si sedmé vítězství v řadě. Nyní už přeladí na náročnější režim. „Cestování v Eurolize bude namáhavé, i když se to nezdá. Navíc pokud chceme udělat nějaké dobré výsledky, asi budeme hrát v méně lidech. Únava bude znát," odhaduje Hanušová.

VÍCE ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST