V singlu sice Šafářová vyhrála antukový turnaj v Praze na Spartě, ale jinak strádala a sezonu ukončila s nelichotivou bilancí 15 vítězství a 18 porážek. Zatímco loňský rok ověnčený finále Roland Garros v žebříčku končila devátá, nyní je až na 63. místě.

"Náročný," zhodnotila devětadvacetiletá tenistka po chvilce přemýšlení rok 2016. "Díky čtyřhře ale nemůžu říct, že byl neúspěšný," dodala. V Riu de Janeiro brala olympijský kov ve dvojici s Barborou Strýcovou a nyní na konci sezony září v páru s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

"Singl je ale pořád prioritou a v tom se nedařilo, jak bych si představovala," uvedla brněnská rodačka. Do sezony kvůli vleklým zdravotním problémům (loni v září léčila bakteriální infekci a koncem roku zánět kloubů) vstoupila až koncem února.

"V prosinci jsem nevěděla, jestli budu vůbec hrát a nakonec jsem zvládla skoro celou sezonu se vším cestováním. I když to nebylo singlově ideální, tak jsem odehrála dobré zápasy. Nemyslím si, že můj tenis ve dvouhře je špatný," konstatovala.

Změna trenéra

Na turnaje vyrazila prakticky bez přípravy. Absolvovala jen čtrnáctidenní trénink a vlétla do kolotoče WTA. "A mám pocit, že jsem celý rok vařila z vody. Natrénováno nebylo, chyběla kondice, což se projevilo. Teď se cítím dost unavená, takže to chci do příštího roku napravit a připravit se," řekla Šafářová.

Rok byl těžký i proto, že pomalu vyhasínalo původně úspěšné spojení s koučem Robem Steckleym. Kanaďan nejdříve řešil osobní problémy, znovu se viděli v Montrealu a po US Open s ním Šafářová spolupráci po skoro třech a půl letech ukončila. "Bylo to těžké, protože jsme spolu zažili spoustu úspěchů, singlově moje největší, ale každá tenisová spolupráce dojde ke konci. Už to dál nefungovalo," uvedla.

Sezonu dokončila s Františkem Čermákem, který letos chvíli vedl Petru Kvitovou, a s bývalým deblistou vykročí i do příštího roku. "Nemyslím si, že v mém věku se dá něco výrazně změnit, ale každý trenér přinese něco nového. Moji koučové byli fajn lidi a i Franta je fajn člověk. Je s ním pohoda, má zároveň velké cíle a má v tom i srdce. Tenisu rozumí. Cítila jsem, že je pro mě dobrou volbou."

Finále Fed Cupu oželí

Angažováním Čermáka se po letech vrátila k českému kouči. Před Steckleym ji dva roky vedla Srbka Biljana Veselinovičová. "Na angličtinu už jsem si zvykla, ale je fajn se bavit v rodném jazyce. Člověk má slovní zásobu přeci jen větší," řekla.

Účast ve čtyřhře na Turnaji mistryň je pro Šafářovou letošní poslední akcí. Kvůli únavě a předchozím zdravotním problémům se omluvila z finále Fed Cupu. "Jsem týmová hráčka a bylo to těžké se účasti vzdát, ale tenisový kalendář je strašně nabitý a já si někde odpočinout musím. Jsem unavená a jít přes hranu moc dlouho je pro mě hodně nebezpečné. Je mi to líto, ale jinak to nešlo udělat," uvedla.

Nechtěla spekulovat, jak dlouho ještě s raketou vydrží kočovat po světě. Tuší ale, že už před sebou moc let hraní nemá. "Příští rok mi bude třicet. Trošku tlačí biologické hodiny a rodina. Chci ale mít ze sportu radost, kterou zatím pořád cítím."

"Nejdůležitější je teď trpělivost. Stále věřím, že mám před sebou pár dobrých let, ale vidím, že není lehké se vrátit do špičky. Ale věřím, že to můžu dokázat," řekla Šafářová, která byla loni pátá na světě.