Inspiraci hledali Brňané v zahraničí, ale i České republice. „Ve Francii a Anglii fotí podobné kalendáře každý rok. Loni to poprvé zkusily veslařky pražské Slavie. Řekli jsme si, že taky přidáme svou troškou do mlýna. Veslování je krásný sport, a přestože máme v Brně přehradu, lidé o něm moc neví, což chceme změnit," uvedl osmadvacetiletý veslař Jakub Rozlivka.

Přestože s obdobným projektem neměli v ČVK zkušenosti, nápad je nadchl. „S focením jsme všichni souhlasili, byla to výzva a ve výsledku i legrace. Všichni se navzájem známe, takže jsme se bavili už jen tím, že jsme před sebou nazí," popsal šestadvacetiletý závodník Tomáš Emr.

Kalendář 2017
Brněnští veslaři pokřtí kalendář 10. prosince při společném vánočním setkání. Vytisknou 80 kusů. Zájemci si můžou kalendář objednat na facebookových stránkách ČVK Brno a vyzvednout v brněnském obchodě Triexpert, v sídle klubu nebo objednat na dobírku. Cena je 290 korun.

Pohodovou atmosféru znepříjemnilo mrazivé počasí. „Nechali jsme projekt na poslední chvíli, takže jsme fotili o víkendu na přelomu října a listopadu. Byly dva stupně a foukal vítr. Lidé okolo na nás koukali jako na zjevení," vzpomínal Rozlivka.

Focení zkomplikovalo i podzimní vypouštění vody. „Naše molo bylo na suchu, takže jsme si museli přinést desky, po kterých jsme nastoupili do lodě. Než jsme se dostali na vodu, trvalo to asi patnáct minut. První posádka tedy strávila venku asi hodinu. Třásli jsme se jak ratlíci a vzájemně se popoháněli," smál se Rozlivka.

V případě pozitivních ohlasů chtějí veslaři za rok fotit znovu. „Všichni jsme si to maximálně užili, a pokud bude zájem, rádi akci zopakujeme. Pro příště ale začneme dřív, ať můžeme fotit na víc místech a delší dobu. Okolí loděnice je krásné, nechceme, ať nás limituje chladné počasí," řekl Emr.

Výtěžek pokryje náklady na tisk, které hráči platili sami. „Peníze, které ještě zbudou, uložíme do fondu oprav, ze kterého se platí nákup lodí a stejně tak veslařské vybavení," upřesnil Rozlivka.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ