Cítil jste hned na prkně, že to poletí daleko?
Oproti předešlým dvěma pokusům, které jsem jen tak přeběhl a podlomila se mi při nich i noha, jsem cítil, že mi třetí vyšel. Konečně jsem se z rychlosti pořádně odrazil.

Při prvních startech se většinou atleti chtějí rozzávodit. Šlápl jste do toho hned na startu a laťku do dalších závodů si nastavil hodně vysoko…
Do prvního závodu jsem šel s tím, že mě uspokojí výkon kolem sedmi devadesáti. Absolvoval jsem první kompletní rozběh od zimního zranění a vůbec jsem nevěděl, co od toho čekat. Po skoku se na tabuli ukázal můj výkon a bylo. Pořád to moc nepobírám.

Rekord v dálce
V úterý v Turnově Radek Juška o čtyři centimetry překonal maximum Milana Mikuláše, které bylo 29 let staré. K světovému maximu Američana Mika Powella 895 centimetrů z roku 1991 však Juškovi chybí ještě hodně. Nejstarší český atletický rekord drží mužská štafeta 4x100 metrů, která při olympiádě v roce 1972 v Mnichově zaběhla čas 38,82 sekund.

Ozval se vám po závodě teď už bývalý rekordman Milan Mikuláš?
Psal mi gratulaci na facebookovou stránku. Myslel jsem, že už jsme se v minulosti potkali, ale když jsem se díval na jeho fotky, tak jsme se asi nikdy neviděli.

Cítíte se výjimečně při pomyšlení, že jste doskočil nejdál v české historii?
Ne, cítím se stále stejně. Ještě mi to pořádně nedošlo a za chvíli se může objevit někdo jiný, kdo mi rekord zase vezme. Nemůžu si o sobě hned něco výjimečného myslet, život jde dál.

Jihoafričan Luvo Manyonga na začátku sezony předvádí skvělé výkony. Vede světové tabulky skokem 865 centimetrů. Vzal jste si z něj příklad?
Je šílené, co předvádí. Ten kluk je trochu jiný level. Většina mých soupeřů je lehčích a jsou rychlejší, z čehož pak mohou těžit. To je přesně případ Manyongy.

Rekordem jste se zařadil na čtvrté místo letošních světových tabulek. Pomůže vám to k účasti na nejprestižnějších světových mítincích?
Doufám v nějakou pozvánku. Doteď jsem většinou býval na čekací listině, teď mi dobrý výkon může otevřít brány k nejlepším závodům. Je dobré soutěžit v nejlepší konkurenci, při velkých šampionátech vás to pak nerozhodí.

Můžete díky rekordu pomýšlet hodně vysoko i na srpnovém mistrovství světa v Londýně?
Někdo může čekat, že teď budu skákat tak daleko pořád. To by bylo fajn, jenže to asi moc nejde. Udržet vyrovnanost je obtížné. Chci hlavně stabilizovat výkonnost a každý závod přeskočit osm metrů.