Maraton, který měřil 37 kilometrů, odstartovala parta maďarských kajakářů asi o deset minut dřív, než se mělo. „Znám to z Francie. Někdo to přehecuje, domluví se s pár lidmi a vyjede dřív. Maximálně však o půl minuty. Překvapilo mě, o kolik dřív se startovalo tady. Nezaregistrovala jsem to a tím pádem nestihla. Je škoda, když člověk přijede na závod, ve kterém od začátku ví, že nemůže vyhrát," stýská si Satková.

I přesto se pokusila osmnáctiletá sjezdařka svou tříminutovou ztrátu z úvodu nahnat na trati. „Start nestihl ani můj bratr, který mě vytáhl k nejopozdilejším kajakářům. Pak jsem se chytala dalších kluků, s nimiž jsem si vzájemně pomáhala," popisuje. Jenže tempo nemohla stupňovat, jak je na delších tratích zvykem. „Musela jsem jet naplno od začátku, abych moje soupeřky dojela. V půlce mi pak docházely síly, a tak jsem ráda, že jsem ostatní holky za sebou udržela," dodává.

Některé závodníky předstihla v místě, kde museli vysednout z kajaku a přebíhat. „Nedala jsem si ani žádné občerstvení, protože jsem cítila, že tam něco můžu nahnat," povídá nadějná kajakářka.

Satková postupně předjela všechny soupeřky, tedy až na tu největší, Anežku Paloudovou. „Měla jsem ambice s ní soupeřit a snad ji i porazit. Bohužel jsem ji ale ani nezahlídla. Je zvyklá jezdit maratony a její náskok ze začátku se nedal dohnat," zpětně usuzuje.

Svou premiéru v Českém Krumlově však nehodnotí negativně. „Se svým výkonem jsem spokojená, jen s výsledkem ne. Beru si z toho ale ponaučení a za měsíc ve Francii půjdu na start o patnáct minut dřív, aby se mi nic podobného nestalo. Radši budu mezi těmi, kteří se urvou, než abych musela zase zbytek dohánět," přemítá před dalším maratonem.

ADAM HAVEL