Pořadatelé tentokrát nachystali i dárek. „K zážitku přispívá noční atmosféra, letos navíc okořeněná světlem čelovek, které obdrží každý účastník hlavního závodu. Vzhledem k opravám hradu jsme do trasy závodu zařadili nová místa. Proběhnout jimi je pro všechny zcela unikátní,“ láká zájemce ředitel závodu Aleš Čtvrtníček.

Noví běžci se mohou hlásit ještě v den závodu, hlavní kategorie odstartuje v osm hodin večer z Husovy ulice. Počet přihlášených opět atakuje sedm stovek běžců. Tento městský kros s převýšením nabízí dvě kategorie – běh na pět mil, tedy přibližně osm kilometrů nebo dvojnásobnou porci. „Už loni se mi závod moc líbil. Od ostatních se liší nejenom tím, že se běží ve tmě, ale je to taková motačka po schodech a v ulicích. Loni mi docela sedlo a těším se, jak dopadnu letos,“ říká obhájce prvenství na deset mil Jiří Čípa z pořádajícího klubu BehejBrno.com, který před rokem stanovil traťový rekord 49 minut a 20 sekund.

Ilustrační foto.
Začínají Brněnské dny pro zdraví. Nabídnou lukostřelbu i masáže

Premiéru v běhu okolo Špilberku si odbude populární ultramaratonec Daniel Orálek, za stejný klub poběží také loni třetí Lenka Kohnová. „Historickým centrem měst vede málo závodů a Noční běh je náročný, hodně kopců, schodů a zatáček, takže člověk nemůže běžet plynulé tempo,“ upozorňuje atletka.

Program tradičně zahajují dětské běhy a pořadatelé připravili také Půlmíli pro Ranou péči, na jejíž konto půjde i část výtěžku hlavního závodu. „Snažíme se přispívat potřebným, proto jsme se na noční běh dohodli se Společností pro ranou péči. Doufáme, že se charitativního běhu zúčastní co nejvíce lidí,“ přeje si Čtvrtníček.

Na facebookovém profilu https://www.facebook.com/sabdigitalcz/ bude možné sledovat přímý přenos ze závodu už pět minut před půl sedmou večer.

Omezení dopravy:
• V sobotu nebude od 18 hodin do ukončení akce Noční závod 5|10 mil Brnem možná jízda ulicí Husovou.
• Linky 5 a 6 pojedou mezi zastávkami Česká (přeložena ke kostelu sv. Tomáše) a Poříčí obousměrným odklonem přes náměstí Svobody a ulicí Hybešovou; vynechají zastávky Šilingrovo náměstí, Nemocnice u svaté Anny a Mendlovo náměstí; zastávku Česká obslouží společně s linkou 9 u kostela sv. Tomáše; spoje linky 5 jedoucí pouze v trase Štefánikova čtvrť Mendlovo náměstí budou v provozu pouze v úseku Štefánikova čtvrť – Nové sady, smyčka.
• Linka 12 pojede mezi zastávkami Hlavní nádraží (1. a 2. kolej) – Česká obousměrným odklonem přes náměstí Svobody; vynechá zastávky Nové sady a Šilingrovo náměstí; na Hlavním nádraží obslouží zastávky na 1. a 2. koleji.
• Náhradní dopravu zajistí mimořádná autobusová linka x6 po trase Česká (zastávky v ulici Joštově) – Komenského náměstí – Obilní trh – Mendlovo náměstí – Poříčí.
• Zastávky Šilingrovo náměstí a Nemocnice u svaté Anny nebudou po dobu výluky provozovány. (Další informace na webu Dopravního podniku města Brna)