Nějaké díly Dorna ze seriálu pravděpodobně vyškrtne, další zase připíše. Hlavní informaci představuje fakt, že od roku 2019 přibudou v kalendáři dvě nové štace. „Finsko vítám, v severských zemích aktuálně nejezdíme. S Thajskem už si tak jistý nejsem,“ představil brněnský pilot Karel Abraham dva potenciální adepty.

Finský okruh KimyRing ještě není dostavěný, ale země tisíců jezer je bašta motorsportu a dá se předpokládat, že tam elitní piloti najdou dobré zázemí. Thajsko se většinou jezdcům moc nezamlouvá, Abraham třeba zmínil absenci hotelů v okolí okruhu. Jeho zařazení se dá i tak pochopit. „Okruh v Buriramu není příliš záživný. Thajský trh hlavně s malými motorkami je však obrovský,“ podotkl Václav Svoboda, televizní komentátor a motoristický expert.

Monster Energy Grand Prix České republiky 2017, Moto GP - Karel Abraham.
Abraham cítil spokojenost i frustraci. O elitní desítku ho připravila technika

Pořadatelé mistrovství světa naopak uvažují o zrušení závodu v Kataru, který pravidelně obstarává start sezony. „Je to škoda, Losail patří mezi mé oblíbené okruhy. V Kataru jsou však politické problémy a údajně platí i zákaz létání přes jeho vzdušný prostor. V seriálu mi chybí Afrika, ale moc okruhů tam asi není,“ uvažoval Abraham, jenž v neděli třináctým místem v královské třídě MotoGP zaznamenal nejlepší výsledek ze tří českých zástupců v elitním šampionátu.

Jezdci se budou mít co ohánět. Už teď je jejich kalendář našlapaný. Vedle závodů totiž musejí zvládat i testování. „Když se seriál rozšíří na dvacet dílů, ubude testování. To mi vyhovuje, protože závodění je větší sranda. Můžeme to zvládnout, ale jde o strop,“ pravil v Brně hvězdný italský jezdec Valentino Rossi.

Aktuálně se jen v jednom státě pořádá víc než jeden podnik šampionátu. Španělsko hostí hned čtyři zastávky mistrovství. „Samozřejmě někdo může namítnout, ať se škrtne nějaké Španělsko, jenže s tím nesouhlasím. Motorky tam jsou velmi populární a navíc se země dělí na Katalánsko a další části, které chtějí mít svůj závod,“ mínil Svoboda.

Monster Energy Grand Prix České republiky 2017, Moto GP - Marc Márquez.
Španělé uctili svou legendu dominancí v královské kubatuře

Letošní kalendářSoučasné zastávky seriálu MS silničních motocyklů:
1. Katar
2. Argentina
3. Spojené státy americké
4. Španělsko Jerez
5. Francie
6. Itálie
7. Španělsko Barcelona
8. Nizozemsko
9. Německo
10. Česká republika
--------
11. Rakousko (13. srpna)
12. V. Británie (27. srpna)
13. San Marino (10. září)
14. Španělsko Aragón (24. září)
15. Japonsko (15. října)
16. Austrálie (22. října)
17. Malajsie (29. října)
18. Španělsko Valencie (12. listopadu)