Teprve poslední možnost, atletický mítink v Brně, přinesl dvaadvacetiletému atletovi životní úspěch. Novotný si třetím pokusem vylepšil osobní rekord o dvacet centimetrů a rázem je z něj kandidát na olympijské finále. "Byly to strašný nervy,“ smál se závodník AK Kroměříže.

Co se vám honilo hlavou, když jste po třetím „olympijském“ pokusu dopadl do písku?
Když jsem to skočil, nemyslel jsem, že je to tak daleko. Ten ukazatel byl trošku posunutý. Nakonec to bylo 821 centimetrů. Doufal jsem, že to bude přes osm metrů. Ale tak daleko? To jsem opravdu nečekal. Jsem překvapený a moc šťastný.

Na olympiádu jste se nominoval v poslední možný den. Jak jste zvládal ten tlak?
Jsou to strašný nervy. Už jsem tomu pomalu ani nevěřil. Letos jsem potřebnou dálku málem překonal už pětkrát. A vlastně až poslední možností padl A-limit.

To chce silné nervy, když jste se ještě v Brně dokázal vyhecovat.
Jsem hodně velkej flegmatik. Potřebuju stres, aby mě nabudil.

Čeští účastníci Her už dostali olympijské oblečení. Jak to je s vámi?
Jsem zrovna v Praze. Na Strahově už jsem vyfasoval první várku oblečení, druhou várku ještě dostanu. Taky jsem se byl podívat na Spartě na fotbalisty do devatenácti let.

Musel jste teď hodně pozměnit plány?
Mám štěstí, že mám jednoho z nejlepších atletických manažerů na světě Alfonse Jucka. Už mi domluvil na sobotu start na Grand Prix v Londýně. Na to se hodně těším. A 6. srpna odlétám na olympiádu.

Už jste stačil pomyslet na olympijský závod?
Na výlet tam rozhodně nepojedu. Můj cíl je dostat se do finále. Bude to hodně vyhecované a plné emocí. Může to dopadnout jakkoli.

Nebojíte se, že se vám vedle velkých soupeřů roztřesou kolena? Olympiáda bude pro vás vlastně prvním velkým závodem mezi dospělými.
Obavy určitě nemám. Díky tomu, že už mi manažer předtím domluvil kvalitní závody, stihl jsem se otrkat a soupeřit s výbornými dálkaři. Takže jsem na to celkem zvyklej.

Výrazně jste si vylepšil osobní rekord. Kam se až můžete zlepšovat?
Určitě mám na to skočit 830 centimetrů. Vím ještě o některých nedostatcích v technice. Také se můžu zlepšit po fyzické stránce. Ale to je otázka spíš do budoucna.