Účastnice mistrovství světa v roce 2014 přitom mohla omlazenému týmu přispět zkušenostmi s vrcholnou akcí. „Katka je klasická rozehrávačka, tím má význačné postavení. Ostatní holky jsou pro mě pozicí spíš dvojky,“ sdělila mistryně Evropy z roku 2005 a bývalá opora Žabovřesk Hana Horáková.

Sedlákovou vyřadily zdravotní potíže. Tým opustila už před turnajem v Karlových Varech, který startuje v pátek a Češky se v něm poměří s Lotyšskem, Čínou a Srbskem. „Nezúčastnila jsem se už prvního soustředění a připojila se k týmu později. Zranění se zase obnovilo, nemůžu mít zátěž, takže nemá cenu to lámat přes koleno,“ litovala Sedláková.

Ve hře tak zůstávají tři Brňanky – pivotka Pavla Švrdlíková s křídelnicí Janou Hausknechtovou z Handicapu a další křídlo Eva Kopecká z KP Brno. „Po dlouhé době je v reprezentaci otevřených hodně pozic, jisté místo má mnohem méně hráček. Bude záležet na aktuální formě,“ odhadovala Sedláková.

Kopecká teprve v květnu oslavila 21. narozeniny. „Určitě se o nominaci poperu. Je teď blíž, než když jsem dostala pozvánku na přípravu uprostřed sezony,“ hlásila Kopecká. Z kola ven musí ještě tři hráčky.

Pozvánku odmítla Tereza Pecková z KP Brno, místo nezbylo na brněnskou rodačku Romanu Hejdovou z francouzského Hainaut Basket. „Romča hraje ve francouzské lize, která je výrazně lepší než česká. Stejně jako Pecková se potkala s evropským basketem, mají zkušenosti, byť na turnajích neodehrály tolik minut. Ale pořád víc než ostatní. Netvrdím, že se má stavět na starých, ale mít takové hráčky je k nezaplacení,“ mínila Horáková.

Trio ve hřePavla Švrdlíková (pivotka, Handicap Brno) – má silnou konkurenci v podobě Kulichové, Burgrové, Hanušové či Vaughnové
Jana Hausknechtová (křídlo, Handicap Brno) – zazářila ve finále Českého poháru, s reprezentací má minimum zkušeností
Eva Kopecká (křídlo, KP Brno) – do týmu nakoukla už v sezoně, může být nominační překvapení