Víkendovou akci v halách v Králově Poli ovládly ázerbájdžánské favoritky a vítězky evropského Vyzývacího poháru. Ve finále si Lokomotiv Baku poradil s českými mistryněmi z Prostějova, které přehrál 3:0. „Teprve poprvé se tým sešel v plné sestavě. Byla cítit nesehranost. Jsme spokojení s útokem, ale obrana nefunguje správně. Na tom zapracujeme," líčil prostějovský kouč Miroslav Čada, který před sezonou obměnil devět hráček z dvanáctičlen­ného kádru.

V dresu Lokomotivu se představily tři bývalé hráčky Prostějova. Do Baku letos přestoupila Izraelka Tatiana Artmenková, Němka Corina Schuschkeová a česká blokařka Michaela Monzoniová. K nim přibyla i tahounka české reprezentace Aneta Havlíčková. Posílené Baku hodlá po Vyzývacím poháru uspět i v Lize mistryň. „Kompletně jsme se sešly až večer před turnajem. Souhra nám ještě nějaký čas potrvá. Jenže na to, že jsme se poskládaly na poslední chvilku, máme dobré dojmy," smála se Monzoniová, která si v minulosti zahrála i v dresu KP Brno.

Brněnské tápání

Královopolankám se nedařilo. Omlazený tým skončil ve čtyřčlenné skupině A na posledním místě za Baku, Bratislavou a německou Postupimí. V dalších bojích vybojoval sedmou příčku. Osmé skončilo SG Brno. „Chtěli jsme odehrát zápasy bez výkyvů. To se nedařilo. Tým je mladý a stále se opakují stejné chyby," povídal asistent kouče KP Brno Radim Vlček.

Jeho tým před sezonou opustila trojice opor, nahrávačka Pavla Vincourová, libero Šárka Melichárková a blokařka Ivona Svobodníková. „Jsou momenty, kdy vidíme, že nám extraliga půjde. Jenže z toho si někdy lámeme hlavu, co v soutěži budeme dělat. Jdeme pomalu vpřed," dodal Vlček.

Bronzové medaile si z Brna odvezl bratislavský Doprastav, který v souboji o třetí místo přehrál Olymp Praha. Pátý skončil německý Berlín a šestá Postupim.