Váš návrat do Brna nakonec trval jenom jednu sezonu. Jak ji hodnotíte?

Hlavní je, že jsme se zachránili. Osobně jsem odehrál docela dost zápasů. Na podzim úplně všechny, to jsem byl maximálně spokojený. Na jaře jsem si představoval, že se do hry dostanu víc. Nastoupil jsem tak do poloviny utkání, s vytížeností jsem nebyl spokojený. Navíc jsem nehrál na pozici, na kterou jsem do Brna přišel.

Celý zápas jste naposledy odehrál na konci března. Tušil jste, že na vás Zbrojovka nejspíš neuplatní opci?

Když jsem viděl, jak se situace na jaře vyvíjí, tak bylo logické, že pokračovat v Brně nebudu. Šanci dostávali jiní. Samozřejmě mě konec ve Zbrojovce mrzí. Vracím se do Olomouce, kde mi dál pokračuje smlouva.

Jak vám Zbrojovka oficiálně oznámila, že vaše angažmá v ní končí?

Pan Kudela (sportovní mažer – pozn. redakce) mi oznámil, že spolupráci neprodlouží a čekají na mě v Olomouci. Rozloučení bylo v pohodě, tak jak má vypadat.

Řešil jste svou menší vytíženost nějak s trenérem Kotalem?

Nebylo, co si vysvětlovat. Trenér vybírá hráče, mě prostě nezvolil. S tím člověk nic nenadělá. Nějaký osobní problém jsem s ním neměl.

Zbrojovka nakonec skončila devátá. Je takový výsledek po loňském třináctém místě až nečekaně dobrý?

Určitě je to umístění nad očekávání. Relativně rychle jsme se zachránili. Myslím tím to, že jsme nepatřili k mužstvům, která se nakonec udržela až na úplně poslední chvíli. I když byla sezona psychicky náročná, tak závěr po výhře nad Slavií byl klidnější a pohodovější.

Kromě vás odchází z obrany i kapitán Luděk Pernica, který posílí Jablonec. Jak moc bude brněnské defenzivě chybět?

Přestože je Luděk stále mladý hráč, odchází s ním hodně ligových startů a zkušeností. A hlavně velká kvalita. V mých očích odehrál celou sezonu stabilně na vysoké úrovni. Osobně jsem mu doporučoval, aby se v kariéře posunul dál. Je jenom dobře, že změní prostředí a může se rozvíjet. Navíc v týmu, který bude mít v příští sezoně hodně velké ambice.

Jak složité bude pro Zbrojovku vás s Pernicou nahradit?

Ze zkušených obránců pořád zůstávají Aleš Schuster a Pavel Košťál. Ti budou dva stabilní kameny defenzivy. Na trenérovi a sportovním řediteli pak záleží, jestli k nim někoho přivedou, nebo vsadí na mladé hráče.

Při přestupu do Brna jste se kromě nových fotbalových zkušeností těšil i na návrat domů. Po osobní stránce jste si angažmá užil?

Nakonec bylo všechno trochu jinak a zůstal jsem v Olomouci. Dá se dojíždět za tři čtvrtě hodiny. Ale sezonu v Brně jsem si užil, všechno bylo dobré. Třeba parta v kabině.

Teď se vracíte do Sigmy Olomouc, která překvapivě z první ligy spadla. Je okamžitý návrat jasný cíl?

Sigma je tradiční ligový klub. Neměla by mít žádné skromnější cíle. Teď tady teprve lidi v klubu vstřebávají sestup. Zatím potvrdili příchod trenéra Leoše Kalvody.

Jak se těšíte na spolupráci s koučem, který naposledy vedl Znojmo?

Je to nesmírně charismatický zkušený trenér. Podobný typ jako Petr Uličný. Dokáže hráče seřvat i pochválit. Zatím jsem pod Kalvodou přímo nehrál, těším se na novou zkušenost a vzájemnou spolupráci.

Výkony Sigmy v sezoně jste určitě sledoval. Čekal jste, že nepovedený ročník může skutečně skončit až sestupem do druhé ligy?

Do posledního kola jsem tomu nechtěl věřit. Bohužel s každým dalším kolem vypadala situace hůř. To mi hlava nebrala. Olomouc neměla kádr na sestup. Ale když jsem pak už viděl tým, jak si nevěří a nedaří se mu, tak jsem nestačil kroutit hlavou.

Sobotní konec ligy pro vás znamenal začátek dovolené. Jaký máte program?

Teď si dám chviličku volno, budu relaxovat. Chodím na tenis, na golf. S rodinou letos podnikneme takové třídenní výlety po České republice. Potom se pomalu začnu zase potit, ať jsem nachystaný na přípravu a můžu na to zase vlétnout.

DAVID NEKVINDA