Nezlomil brněnskou florbalovou „kletbu". Ani pod pětiletým vedením kouče Filipa Vítka extraligoví Buldoci nedokázali přejít přes kritické čtvrtfinále. Stratég a asistent reprezentační trenér se nyní po devítiletém angažmá u brněnské mládeže a později mužského týmu přesouvá o šedesát kilometrů na jihovýchod. Od pondělí převezme prvoligové Znojmo. „Učím se být Znojmák," směje se sedmadvacetile­tý Vítek.

Proč končíte u Buldoků?

S vedením klubu jsme se dohodli, že spolupráci neprodloužíme. Už v sezoně jsme se bavili s panem Mikšlem (prezident Bulldogs Brno – pozn. red.), že tento rok bude poslední. Po pěti letech u áčka je to normální a běžná změna. Třeba se naše cesty opět jednou potkají.

V extralize jste s mužstvem neprošel do vysněného semifinále…

Mrzí mě, že to ani jednou nevyšlo. Práce byla hodně náročná, protože za pět let se kompletně překopal a omladil kádr. Současné opory byly na začátku nejmladšími hráči týmu. Věřím, že Buldoci budou pokračovat v dobrých výkonech a ještě se zlepšovat, protože někteří kluci jsou šikovní.

Původem jste z Brna, teď jdete k jihomoravskému florbalovému konkurentovi. Není to problém?

Učím se být Znojmák. (úsměv)

Vyděláváte jako manažer cestovní kanceláře. Nebudete mít teď složitější dojíždění?

Mám na starosti celou Moravu, cestování je pro mě denní rutina. Z tohoto pohledu se pro mě nic nemění, protože denně klidně najezdím pět set kilometrů.

Proč jste si vybral právě Znojmo?

Ozvalo se mi jako první a nabídlo mi nějaké možnosti ohledně kádru, který je mladý a šikovný. Několikrát jsme se setkali a domluvili se.

Jak moc znáte tamní mužstvo?

Tým znám z před dvou let, když jsem se s ním potkával jako se soupeřem v extralize. Mám o něm nějakou představu, ale samozřejmě detaily úplně neznám. Ještě jsem se s hráči ani neviděl. Máme první schůzku teprve v pondělí.

Máte za cíl návrat do extraligy, kde by mohlo dojít opět na jihomoravské derby?

Nejvyšší soutěž není priorita. Spíš jde o nastavení fungování A týmu ve spolupráci s juniory a případně ostatními mládežnickými týmy, tak aby znojemský florbal po letech stagnace šel opět nahoru. Co se týče výsledku, tak od vedení žádný tlak rozhodně není. Teď mohu těžko odhadnout, jestli tým, který poskládáme, bude mít ambice na postup.

Na jak dlouho máte smlouvu?

S vedením jsme se dohodli na jednoroční spolupráci.

Jste také asistent trenéra české reprezentace. Zvládnete obě funkce?

Určitě. Kontrakt mi končí po mistrovství světa, které je začátkem prosince ve Švýcarsku. Uvidí se potom. Jsem u národního týmu čtvrtý rok, smlouva se podepisuje vždy na dva roky.

REAKCE VEDENÍ

„Už po Novém roce jsme se dohodli, že by bylo dobře pro obě strany, aby si Filip odpočinul od hráčů a ti zase od něj. Pracoval v klubu už hodně dlouho a ve Znojmě má novou motivaci. Nyní intenzivně hledáme hlavního kouče, který přijde z neflorbalového prostředí."

Miroslav Mikšl, prezident Bulldogs Brno