VYBERTE SI REGION

Olympiádu zhatila lyžařce Kapounové zlomená páteř. Sní však o další

Brno – Stála krůček od svého snu. Jeho splnění ale zhatila smůla. Brněnská akrobatická lyžařka Kristýna Kapounová se kvalifikovala na loňské olympijské hry do Soči, zhruba tři měsíce před startem vrcholu všech sportovců si však zlomila na soustředění obratel.

8.1.2015
SDÍLEJ:

Akrobatická lyžařka Kristýna Kapounová.Foto: Archiv Kristýny Kapounové

I tak boj o Soči nevzdávala. „Ještě chvíli před olympiádou existovala šance, že ji stihnu. Na poslední prohlídce mi ale lékař odmítl podepsat účast. Zranění se úplně nezahojilo a hrozilo, že bych si ublížila ještě víc. Obrečela jsem to," vzpomíná jedenadvacetiletá Kapounová, jež se specializuje na disciplínu slopestyle.

Návrat ke svému sportu, ve kterém lyžaři předvádějí různé triky na skocích a dalších překážkách, nebyl jednoduchý. „Na lyže jsem se znova postavila asi za půl roku a měla jsem strach. Hlavně na ledovém podkladu, to jsem se doslova klepala," vypráví. „I teď, víc než po roce, záda stále cítím," dodává.

Těžké zranění na ní zanechalo i jiné následky než jen zdravotní. I když od léta absolvovala tréninky a soustředění, v letošní sezoně si dává od vrcholového lyžování pauzu. „Doktorka říkala, že se mi po zranění změní v životě priority. Moc jsem tomu nevěřila, ale teď jí dávám za pravdu," říká. „Začala jsem řešit také něco jiného než jen lyže," přibližuje šestá žena z juniorského mistrovství světa v roce 2012.

Nyní má úplně jiné starosti. „Máma vlastní dvě restaurace a naskytla se možnost otevřít i kavárnu. V tom se teď angažuju, zrovna příští týden otvíráme," zve Kapounová.

Svůj sport ale nezavrhuje a plánuje návrat. „Dám si odpočinkovou sezonu a v té příští do toho zase vlítnu. Nějaké najeté body z loňska mám, tak to snad nebude takový problém," věří. „Přece jen se chci na olympiádu podívat. O to víc, když mi naposledy těsně unikla," maluje si.

Její poslední zranění nebylo rozhodně první. „Zajímavý zážitek mám ze svého nejlepšího umístění ve Světovém poháru. Do Španělska jsem jela s nalomenou stydkou kostí a skončila jsem šťastně šestá. Teprve po návratu mi oficiálně doktoři povolili odhodit berle," směje se šibalsky. „Je ale pravda, že mamka se na mě při lyžování strachy nemůže ani dívat," doplňuje.

Od šesti let se věnovala alpskému lyžování. „Někdy ve třinácti jsem poznala kluky, kteří jezdili freestyle. Díky nim jsem se dostala k akrobatickému lyžování," vrací se ke svým začátkům. „V patnácti jsem koupila speciální lyže a za chvíli se dostala i do reprezentace," přidává žena s přezdívkou Kapoun.

Autor: Jan Pařík

8.1.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies