Již v sobotu se však bude starat o své svěřence v Novém Městě na Moravě při závodě světového poháru horských kol. „Naši závodníci už si pár kol na trati odjeli a říkají, že je dobře připravená," chválí práci organizátorů manažer týmu Scott Swisspower.

Udělal jste si čas na projížďku s fanoušky. Je to pro vás něco nového?

Těšil jsem se, vždycky se rád projedu. Dělám je docela často. Doma pořádám i nějaké semináře a večeře ohledně horských kol, takže to pro mě není nic nového.

V České republice nejste poprvé. Jaké na ni máte vzpomínky?

Absolvoval jsem tady dost závodů, nejen na horských kolech, ale i v cyklokrosu. Vzpomínám si na Plzeň, první závod světového poháru v cyklokrosu jsem absolvoval v Mladé Boleslavi. Za kariéru jsem se tady objevil opravdu hodněkrát.

Bývalý švýcarský reprezentant v cyklokrosu a závodech na horských kolech Thomas Frischknecht.V Brně už jste byl?

Tady jsem úplně poprvé. (úsměv)

Co se vám na České republice líbí?

Vždycky se rád vracím, protože lidi tady horská kola baví. Cítím to z nich. Navíc je tady krásná krajina, lesy, kde se dá jezdit.

Už jste se byl podívat na trať závodu v Novém Městě na Moravě?

Dorazil jsem teprve včera v noci. Závodníci si ale pár kol odjeli a říkají, že je trať dobře připravná. Známe ji z minulého roku, takže snad nás ničím nepřekvapí. Je tam jedna pěkná nová sekce. Závod bude určitě fajn.

O vítězství bude usilovat i jeden z vašich svěřenců Nino Schurter. V jaké je formě?

Jeho cíl je tady zase vyhrát, stejně jako minulý rok. Letos vstoupil do sezony velmi dobře. Minulý víkend ale neměl zrovna svůj den. Skončil až na osmnáctém místě, což byl jeho nejhorší výsledek za hodně dlouhou dobu. Ale situaci jsme si zanalyzovali, v kondici to není, tu má dobrou. Závod se nepovedl kvůli specifickým podmínkám, které v německém Albstadtu panovaly. Tentokrát má velkou motivaci napravit dojem.

Bývalý švýcarský reprezentant v cyklokrosu a závodech na horských kolech Thomas Frischknecht.Vidíte i jiné favority víkendového závodu?

Je to určitě Jaro (Jaroslav Kulhavý – pozn. red.), startuje doma. Nebude chtít prohrát. V Albstadtu minulý týden ukázal, že je v dobré formě. Bude složité ho porazit, ale očekávám těsný souboj mezi Jarem a Ninem až do konce. Rozdali si to mezi sebou už na olympiádě, tak uvidíme, kdo teď zvládne koncovku lépe.

Stejně jako Schurter vlastníte stříbrnou medaili z olympijských her. Jak často na ni vzpomínáte?

Houpe se mi doma v obýváku. Lidé většinou nezapomínají, že člověk vyhraje olympiádu, nebo na ní udělá nějaký výrazný úspěch. To si pamatují do konce života. Výhry ve světovém poháru nebo na mistrovství světa lidé časem zapomenou. Olympijská medaile je úplně někde jinde.

Jak moc se závody horských kol změnily od doby, kdy jste s kariérou začínal?

Závody jsou teď mnohem intenzivnější a kratší. Za mých dob trvaly třeba dvě a půl hodiny, záleželo dost na technice. Teď jsou tratě mnohem kratší a klade se důraz na akci.

Vývojem prošla i kola. Jak se změnila?

Když se na ně člověk podívá, tak určitě najde dost rozdílů. Na druhou stranu, pořád má dvě kola a dva pedály. I když máme dneska rámy z uhlíkových vláken, nic není jednodušší. Podle mě je naopak závodění náročnější než před dvaceti lety.

Máte spočítané, kolik kol jste za dobu své kariéry vystřídal?

To je dobrá otázka. Nikdy jsem se nad tím ani nezamyslel, ale bude jich opravdu hodně.

Stovky?

To možná i víc. (smích)

Bývalý švýcarský reprezentant v cyklokrosu a závodech na horských kolech Thomas Frischknecht.Thomas Frischknecht

Narozen: 17. února 1970 (43 let)

Země: Švýcarsko

Výška: 176 cm

Váha: 59 kg

Disciplína: horská kola

Současný klub: Scott Swisspower

Pozice: manažer týmu

Úspěchy: 2. místo na olympijských hrách v Atlatně (1996), 3× vítěz světového poháru (1996, 2003, 2005), 3× mistr světa (1992, 1993, 1995), mnohonásobný švýcarský šampion