VYBERTE SI REGION

Opatrný Hanika: Slušná kvalifikace ještě nic neznamená

Brno – Většinu sobotní kvalifikace na brněnskou Velkou cenu se držel v první desítce. Chvíli před časovým limitem z ní však český zástupce v kubatuře Moto3 Karel Hanika vypadl. Čeští fandové na tribunách si povzdechli. Mladý Brňan ale v poslední možné chvíli zabojoval a díky závěrečnému kolu nakonec do ostrého závodu odstartuje ze sedmého místa. „Kvaldy se vždy rozhodují až v posledních kolech," poznamenal devatenáctiletý jezdec.

15.8.2015
SDÍLEJ:

Motocyklový závodník Karel Hanika.Foto: DENÍK/Attila Racek

V něm se mu naskytla dobrá příležitost na rychlý čas. „Taková ideální situace. Měl jsem před sebou dostatečnou mezeru a za ní jednoho z kluků, kterého jsem neustále stahoval. Mohl jsem být ještě rychlejší. Myslel jsem, že ho v kopci předjedu, ale traťoví komisaři vyvěsili žluté vlajky. To znamená zákaz předjíždění. I tak je třetí řada na roštu pěkná," povídal bezprostředně po dojetí.

Jezdec týmu Red Bull KTM Ajo skončil jednu tisícinu za šestým místem, které by ho posunulo do druhé řady. Těsně před ním dojel stájový kolega Brad Binder. „Je to trochu škoda. Ale je to parťák… Na Masarykově okruhu je někdy lepší najíždět první zatáčku z vnějšku. Bývá tam tlačenice. Takže mi to v neděli možná nakonec pomůže," komentoval vyhlídky na ostrý závod.

V pátečních trénincích se Hanikovi přitom nedařilo podle představ. Zajížděl zhruba o vteřinu a půl horší časy a elitní desítka mu byla poměrně vzdálená. „Vyměnili jsme skoro celou motorku a zafungovalo to. V sedle jsem se cítil o mnoho líp. V zítřejším warm upu zkusíme ještě jiné nastavení, ale jinak se budeme držet toho z kvalifikace a zkusíme ho ještě vyladit," popsal Hanika.

Jeho výsledek je v kvalifikaci nejlepší od roku 2007, kdy dojel Lukáš Pešek pátý. Ten závod nakonec vyhrál. V roce 2011, ještě na stejné příčce jako v sobotu Hanika, dojel jeho rival v nejslabší třídě Jakub Kornfeil. „To ani nevím. Jsem prostě spokojený a snad uděláme pěkný závod. Kvalifikaci ale nepřeceňuji. Hlavně v mém případě zas tolik neznamená. Letos jsem dojel už dvakrát šestý a závod pak třeba tolik nevyšel. Nejsem ještě jezdec, který je schopný zajíždět rychlé časy po celý závod," mírnil optimismus kudrnatý Brňan.

Autor: Jan Pařík

15.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies